• Πολιτισμός

    Η πολιτιστική επανεκκίνηση της Αθήνας – Ανακοινώσεις Κώστα Μπακογιάννη

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανάμεσα στην ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Άννα Ροκόφυλλου (κάτω) και τους Κωνσταντίνο Δέδε (Πρόεδρο Τεχνόπολης) και Ολιβιέ Ντεκότ


    Τριετές σχέδιο για τον πολιτισμό με στόχο την ενίσχυση των καλλιτεχνών και γενικότερα των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού ανακοινώνει ο Δήμος Αθηναίων, παράλληλα με την αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για την ανάπτυξη ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

    Για το σκοπό αυτό ενώνει τις δυνάμεις δύο φορέων πολιτισμού της πόλης, δηλαδή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και της Τεχνόπολης, που έχουν ήδη πολυετή εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία στον χώρο. Ενώ επίσης ενισχύει την ομάδα του με δύο επαγγελματίες  του πολιτισμού, συγκεκριμένα με την ιστορικό τέχνης, μουσειολόγο και επιμελήτρια εκθέσεων  Κατερίνα Κοσκινά ως σύμβουλο του δημάρχου Αθηναίων  για θέματα πολιτισμού και τον Ολιβιέ Ντεκότ  ως καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» και υπεύθυνου του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ.

    Η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. ενώ συμπράττει με το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας παράλληλα τις συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του Athens Culture Net.

    «Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της μέσα από την εφαρμογή ενός σχεδίου που υλοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη», όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Μιλώντας για ένα πρόγραμμα, που στα επόμενα τρία χρόνια θα στηρίξει τους εργαζόμενους και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης νέων ιδεών και ταυτόχρονα νέα σημεία καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στην πόλη.

    Η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

                                                  Εκδηλώσεις

    Φέτος το καλοκαίρι έτσι θα ανοίξουν για δεύτερη χρονιά η Τεχνόπολη, τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και ο κινηματογράφος ΑΒ, που  θα διατεθούν για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού. (Οι λεπτομέρειες για την υποβολή νέων καλλιτεχνικών προτάσεων, προσεχώς). Το πολιτιστικό πρόγραμμα άλλωστε θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο).

    Σ΄αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το πρόγραμμά του οποίου εμπλουτίζεται με συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου, χορού και performances από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι επετειακές εκδηλώσεις  εξάλλου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και το άμεσο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το καλοκαίρι του 2021 συνθέτουν το «πάζλ» των δράσεων του Δήμου Αθηναίων που θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

                                   Οι υποδομές

    Όσον αφορά τις υποδομές βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη οι μελέτες για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, το κτήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας με στόχο την ανάδειξη του πάρκου σε κεντρικό πολιτιστικό προορισμό, αλλά και την οικία Γεωργαντή, που μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης της γλυπτικής τέχνης.

    Επίσης, σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία και οικογένειες στα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζεται και το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», το οποίο έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards.

    Ο Ολιβιέ Ντεκότ

    Προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων ωστόσο παραμένει η έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, που έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19.  Να σημειωθεί, ότι ο απολογισμός των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του 2020, παρά την πανδημία, έκλεισε με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα το 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 31.000 θεατές και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ σε αυτές έδωσαν το παρών 780 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι από τον χώρο του πολιτισμού.

    Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Δήμος Αθηναίων προσέφερε δωρεάν την υποδομή και τον εξοπλισμό του στους πληττόμενους καλλιτέχνες, εφαρμόζοντας φυσικά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

    Δείτε ΕΔΩ το βίντεο για την νέα προγραμματική του πολιτισμού για την Αθήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ