• Πολιτισμός

    Η ιδιοφυής Serapis Maritime παρουσιάζει την All As One στο Arch


    Υβριδική οντότητα ακόμη και για τη διεθνή πρωτοπορία, οι Σέραπις στο Arch της Αταλάντης Μαρτίνου παρουσιάζουν την capsule συλλογή All As One με ρούχα, αντικείμενα σπιτιού και έργα τέχνης.

    H Σέραπις (ή Serapis Maritime) δύσκολα εντάσσεται στις ήδη υπάρχουσες αισθητικές κατηγοριοποιήσεις: εκφράζονται άλλοτε ως ομάδα σχεδιαστών μόδας άλλοτε ως καλλιτεχνική κολλεκτίβα και ταυτόχρονα αποτελούν ναυτιλιακή εταιρεία.

    Πουκάμισο All As One (φωτό: Serapis Maritime)

    Ενώ μοιάζουν να διασπώνται σε διαφορετικές δράσεις, ουσιαστικά αποτελούν ενιαίο εννοιολογικό κράμα που συμπυκνώνει (και εκφράζεται μέσα από) πολλαπλές αφηγήσεις, αισθητικές τάσεις και εκφραστικά μέσα με άξονα το θαλάσσιο σύμπαν -υλικό και άυλο, ιδανικό, φανταστικό, πνευματικό.

    All As One, Arch (φωτό Αθανάσιος Γάτος)

    Verbatim: H Serapis Maritime αποτελεί ναυτιλιακή εταιρία η οποία δημιουργεί έργα μόδας και τέχνης. Κύρια πηγή έμπνευσής τους, το ελληνικό ναυτικό σύμπαν και οι πνευματικές του πτυχές, το λιμάνι του Πειραιά, ο ήλιος και η θάλασσα.

    All As One, Arch (φωτό: Serapis Maritime)

    Μία ιδιότυπη γλώσσα 

    Το όνομά τους από αιγυπτιακό θεό. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να υποστηριχθεί  ότι οι Σέραπις (Serapis Maritime) έχουν αναπτύξει μία ιδιότυπη γλώσσα η οποία απλώνεται σε μία μεγάλη βεντάλια εικαστικών δράσεων μέσα από τις οποίες καλείται κανείς να την αποκρυπτογραφήσει.

    Ρούχα και αντικείμενα σπιτιού (όπως όσα εκτίθενται στην «έκθεση» All As One στην Arch) συμπεριλαμβάνονται μόνο σε διεθνείς συλλογές και καταστήματα  αιχμής: την εταιρία Opening Ceremony (στο τμήμα New Brands για το φθινόπωρο 2019), το κατάστημα Ssence (διαβάζεται έσενς) στο Μόντρεαλ (Maison Margela, Givenchy, Rick Owens, Balmain…), το κορυφαίο για τους μύστες της μόδας αγγλικό σάιτ Matches Fashion.

    Η Μπέλα Χαντίντ με δημιουργία τους

    Ως καλλιτεχνική ομάδα πάλι, έδειξαν προσφάτως δείγματα του αισθητικού τους λεξιλογίου: στη φωτιστική εγκατάσταση Υγρή Ψυχή (ή Liquid Soul) δύο ακτίνες σε σέπια σχημάτισαν τις δύο λέξεις του τίτλου στα εκατόν δέκα μέτρα στον Πύργο του πειραιώτικου λιμανιού στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2019 τον περασμένο Μάιο. Αποτέλεσε συνεργασία με τον Δήμο του Πειραιά και την πρωτοποριακή Rodeo Gallery.

    Υγρή Ψυχή, Πύργος του Πειραιά

    «Το Liquid Soul έρχεται σε συνέχεια της προσήλωσής μας σε θέματα γύρω από την ελληνική ναυτιλία. Ο τίτλος της φωτιστικής εγκατάστασης επισημαίνει ακριβώς αυτό: Την ψυχή της ναυτοσύνης και το υγρό στοιχείο που τη γεννά», σημείωσαν τότε οι Σέραπις.

    «Επιλέξαμε να την τοποθετήσουμε στον Πύργο Πειραιά σε μια προσπάθεια να τον ενεργοποιήσουμε. Ο φωτισμός από μόνος του παραπέμπει σε μια πνευματική σχέση με τα πράγματα αλλά εμείς θέλαμε να τονίσουμε και μιαν εξωστρέφεια του έργου προς την πόλη – γι’ αυτό κι εξάλλου δουλέψαμε στην πρόσοψη του Πύργου. Θέλαμε να στρέψουμε το βλέμμα προς τα έξω, προς το λιμάνι και τους ανθρώπους του». 

    All As One, Arch (φωτό Αθανάσιος Γάτος)

    Καλλιτέχνες του ονείρου

    Εξάλλου και η capsule συλλογή τους στον μη κερδοσκοπικό χώρο τέχνης Arch, αντλεί έμπνευση από τη σημαντική συλλογή έργων ναυτικής τέχνης που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Minerva Marine την οποία η ίδια η Αταλάντη Μαρτίνου ταξινόμησε για την οικογένειά της.

    All As One, Arch (φωτό Serapis Maritime)

    Η συλλογή All As One συμπεριλαμβάνει φουλάρια (από 150 ευρώ), μεταξωτά φουστάνια (480 ευρώ), ανδρικά πουκάμισα (350 ευρώ), μακό (60 ευρώ). Και για το σπίτι, μαξιλάρια των 100 ευρώ και σουπλά (70 ευρώ το ζευγάρι).

    Χαρακτηριστικό των σχεδίων τους διαχρονικά παραμένει το φωτογραφικό τύπωμα πάνω στο ύφασμα, συνήθως σε τόνους γήινους ή γαλάζιους και μπλε. Όλα παρασκευάζονται στην Ελλάδα, τα περισσότερα από μετάξι Σουφλίου αλλά και βαμβακερό Βόλου.

    All As One, Arch (φωτό Αθανάσιος Γάτος)

    Οι φωτογραφίες προέρχονται από αληθινά ταξίδια τους πάνω σε τάνκερ όπου καταγράφουν σαν εργάτες μέλισσες ολόκληρο το σύμπαν της ναυτοσύνης: από χαρτιά και συμβόλαια ως τον αφρό της θάλασσας και το χαλί των τάνκερ (από το τελευταίο τους ταξίδι στον Ινδικό ωκεανό σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση).

    All As One, Arch (φωτό Αθανάσιος Γάτος)

    Τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση συνιστούν πίνακες σε φως LEd, μια συλλογή από έργα σε σμάλτο, βερνίκι, μελάνι σε νικέλιο που φορμάρεται σε ξύλο και το μανιφέστο τους στη Ναυτεμπορική, μεταξύ άλλων.

    All As One, Arch (φωτό Αθανάσιος Γάτος)

    Το κυριότερο γνώρισμα ωστόσο των Σέραπις παραμένει η ανωνυμία τους. Προσιδιάζοντας αστικό μύθο, ουδείς τους γνωρίζει πέρα από ένα κλειστό κύκλωμα μέσα στον εφοπλιστικό κόσμο και λίγους ειδικούς από τους κόλπους των κριτικών, των εμπόρων και των ομοτέχνων τους.

    All As One (φωτό Αθανάσιος Γάτος)
    I Am Your Hope, παλιότερη συλλογή
    All As One
    All As One, Arch (φβτό Αθανάσιος Γάτος)

    Στην τεχνοτροπία και τα εκφραστικά μέσα οι Σέραπις δεν ορρωδούν δοκιμάζοντας ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία, γλυπτική και εγκαταστάσεις ήχου και φωτός με ισότιμη αποδοτικότητα. Τα έργα του αποτελούν ελεγειακές αναπολήσεις για το αύριο έχοντας ως αφετηρία παραδείγματα πλουτισμού και παρακμής του παρελθόντος, που εμπλουτίζουν το όνειρό του για το μέλλον.

    I Am Your Hope

    Η θάλασσα, ως ποιητικό στοιχείο

    Η τέχνη αποτελεί συμπαγή οντότητα από όπου και αν βρίσκει εκφραστική διέξοδο -ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, λέξεις και ποίηση.

    Κάθε επιμέρους κομμάτι αποτελεί μέρος του όλου, ενός ενιαίου ποιητικού σύμπαντος με τη θάλασσα ως κεντρική αλληγορία του. Με ένα ποίημα συνοδεύουν οι Σέραπις τα ονειρικά σχέδια του All As One στο Arch (τυπωμένο σε ένα μαξιλάρι):

    Gaps in history
    Gaps between worlds & media
    Gaps between souls
    Water is to blur all boundaries
    and bring it all together
    As a unified species
    Outside ourselves
    Always excluded yet always inclusive
    Uroborus vessels
    Not this nor that
    Total Hybridity

    All As One, Arch (φωτό Αθανάσιος Γάτος)

     

    Πληροφορίες:

    Η συλλογή All As One θα παρουσιάζεται ως 1 Φεβρουαρίου 2020

    Στο χώρο τέχνης Arch

    Γκούρα 5
    10558 Αθήνα

    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο (11:00 πµ – 6:00 µµ) ή κατόπιν ραντεβού.
    Είσοδος ελεύθερη

    ([email protected] www.archathens.org)

     



    ΣΧΟΛΙΑ