• Πολιτισμός

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει αύριο την «Ημέρα» της με ποίηση


    Με ποίηση και οδηγό τον Καβάφη γιορτάζει αύριο 9 Μαΐου την Ημέρα της Ευρώπης το υπουργείο Πολιτισμού. Καλεί ποιητές από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαβάσουν από το σπίτι τους ένα δικό τους ποίημα που θα μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη.

    «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως,/ που κάμνουνε ‒για λίγο‒ να μη νοιώθεται η πληγή» είναι η προτροπή του Καβάφη, ταιριαστή για τις μέρες που διανύουμε αλλά και για να τονισθεί η ενότητα και ταυτόχρονα η πολυμορφία, που χαρακτηρίζει την κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

    Η πρόσκληση απευθύνθηκε έτσι σε 28 διάσημους και πολυμεταφρασμένους ποιητές, από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαβάσουν από ένα ποίημά τους στη γλώσσα τους, που θα παρουσιαστεί και με αγγλική μετάφραση.

    Ανάμεσά τους ο Ζουάν Μαργκαρίτ, στον οποίο απονεμήθηκε πέρσι η μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση του ισπανόφωνου κόσμου, το βραβείο Θερβάντες, η βραβευμένη με το Σκανδιναβικό Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Δανή Πία Τάφντρουπ και o αρχισυντάκτης του θρυλικού περιοδικού «Europe», γάλλος Ζαν-Μπατίστ Παρά.

    Επίσης ο τιμημένος με το βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ γερμανός ποιητής Γιαν Βάγκνερ, η πολυβραβευμένη Πορτογαλίδα Άνα Λουίζα Αμαράλ, η πρόεδρος του PEN Club της Ρουμανίας Μάγδα Καρνέτσι, ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Versopolis Αλές Στέγκερ από τη Σλοβενία και βέβαια ο Κύπριος Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

    Η διεθνής πρωτοβουλία με τίτλο «Ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα» θα παρουσιαστεί αύριο από τα social media του ΥΠΠΟΑ ενώ θα προβληθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του φεστιβάλ Versepolis και άλλους διεθνείς ιστότοπους.

    Η ποιήτρια από την Δανία Πία Τάφντρουπ

     



    ΣΧΟΛΙΑ