• Πολιτισμός

    Η ελληνική ποίηση και διανόηση, χειρόγραφα, βιβλία και χαρακτικά σε δημοπρασία στις 6 και 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα

    Λιθογραφία από το «Album Grec» (1837) του γάλλου ζωγράφου και φιλέλληνα Louis Dupre


    «Θα θελα αυτήν την μνήμη να την πω… Μα έτσι εσβύσθη πια σαν τίποτε δεν απομένει…».

    Μνήμη μακρινή, εφηβική, ερωτική, όπως αποτυπώθηκε  στο χαρτί σ΄ ένα μικρό, αριστουργηματικό ποίημα: Κ.Π. Καβάφης «Μακρυά».

    Για «Εκείνη του Αυγούστου  _ Αύγουστος ήταν;» τη βραδιά…  Πρόκειται για ένα από τα χειρόγραφα (με τιμή εκτίμησης  6.000-8.000 ευρώ)  αλλά και βιβλία, έγγραφα, χαρακτικά, ελληνικού κυρίως ενδιαφέροντος, που πρόκειται να δημοπρατηθούν σε λίγες μέρες, 6 και 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα από τον Οίκο Δημοπρασιών Βέργος.

    Μαζί και παλαιές εκδόσεις έργων του μεγάλου ποιητή, όπως ένα αντίτυπο με την ιδιόχειρη αφιέρωσή του «Εις τον φίλον μου Γρηγόρη Σαρρή».

    Επίσης χειρόγραφα ή αντίτυπα έργων και άλλων λογοτεχνών, όπως των Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκου, Εγγονόπουλου, Παλαμά, Βιζυηνού Καββαδία, Καπετανάκη, Μυριβήλη, Ρίτσου, Σαχτούρη, Λαπαθιώτη κ.ά.

    Χειρόγραφο του 18ου αιώνα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, μητροπολίτη Νέων Πατρών

    Ιστορικά, φιλολογικά, φιλοσοφικά, θρησκευτικά  βιβλία και έγγραφα από τον 17ο ως τον 20ό αιώνα, καθώς και χαρακτικά θα παρουσιαστούν επίσης στην δημοπρασία.

    Με το «Album Grec» έκδοση Παρισίων (1837) του γάλλου ζωγράφου και φιλέλληνα Louis Dupre να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα σπάνιο έργο. Πρόκειται για δώδεκα λιθογραφίες με θέματα από την Ελλάδα των αρχών  του 19ου αιώνα, όπως η απεικόνιση της Αθήνας, ο ναός του Ολυμπίου Διός, σκηνές από την καθημερινή ζωή (εκτίμηση: 8.000-12.000 ευρώ).

    Επιστολή του Παύλου Μελά στην αδελφή του Άννα, 1887

     

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον το αντίτυπο «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και θείων αρχών» του λόγιου και πρωτοπόρου διανοητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Χριστόδουλου Παμπλέκη του Ακαρνάνος (Βιέννη 1786), που είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην εποχή του και αποτέλεσε την αφετηρία για την μετέπειτα οριστική ρήξη του με το εκκλησιαστικό κατεστημένο, κάτι που οδήγησε τελικά στον αφορισμό του από τον Πατριάρχη Νεόφυτο Ζ΄το 1793 (Τιμή εκτίμησης: 3.000-4.000 ευρώ).

    Ακόμη το χειρόγραφο του 18ου αιώνα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, μητροπολίτη Νέων Πατρών «Αρχή συν θεώ αγίῳ του στιχηραρίου όλου του ενιαυτού, σύνθεμα κυρ Γερμανού αρχιερέρως νέων πατρών» (τιμή εκτίμησης: 10.000-15.000 ευρώ).

     

    Αντίτυπο του έργου του Χριστόδουλου Παμπλέκη του Ακαρνάνος , Βιέννη 1786

    Το χειρόγραφο «Νικολάου Κεραμέως Ιατροφιλόσοφου του εκ της παλαιάς ηπείρου, έκδοσις  σύντομος του θεωρητικού μέρους της ιατρικής» (αρχές 1ου αιώνα) με τιμή εκτίμησης 3.000-4.000 ευρώ. Η αυτόγραφη επιστολή στα γαλλικά του Παύλου Μελά στην αδελφή του Άννα, γραμμένη από την Σχολή Ευελπίδων στις 22 Ἰανουαρίου 1887 (500-700 ευρώ).

    Χειρόγραφο του Κ.Π. Καβάφη με το ποίημα «Μακρυά»

     Αλλά και το αυτόγραφο κείμενο του πρίγκιπα Νικολάου1872-1938,  με τίτλο «Το ταξείδι μου εις την Ρωσσίαν το 1916», την οποία επισκέφθηκε ως απεσταλμένος του αδερφού του Κωνσταντίνου, προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξη του Τσάρου, για να καταλήξει όμως στο συμπέρασμα, όπως γράφει, πως «Ότι είναι καλός και ειλικρινής δεν έχω καμμίαν αμφιβολίαν, αλλά δυστυχώς γνωρίζω εκ πείρας την αδυναμίαν του χαρακτήρος του, είναι γεμμάτος πάντοτε από τας ευγενεστέρας προθέσεις αλλά δεν έχει καμμίαν δύναμιν να επιμείνη και οι υπουργοί του τον κάμνουν ό,τι θέλουν…». (Τιμή εκτίμησης 1.500-2.000 ευρώ)

    Να σημειωθεί, ότι στις 6 Νοεμβρίου η δημοπρασία θα περιλαμβάνει βιβλία, χειρόγραφα κλπ ενώ στις 7 του μήνα έργα ελληνικής ζωγραφικής. (Athens Plaza, ώρα 7μ.μ.)



    ΣΧΟΛΙΑ