• Πολιτισμός

    «Η δική μας Μελίνα» στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα – Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους Μελίνα Μερκούρη

    Η Μελίνα Μερκούρη με την Ιωάννα Παπαντωνίου στην έκθεση «Η ελληνική φορεσιά και το κόσμημα, άλλοτε και τώρα» στην Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985


    Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη οργανώνει για τις 26 Φεβρουαρίου το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο πλαίσιο του «Έτους Μελίνα Μερκούρη».

    Πρόκειται για την «Δική μας Μελίνα», όπως αναφέρει το ΠΛΙ, καθώς η σχέση τους ήταν στενή και παραγωγική για πολλά χρόνια. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος (πρόεδρος Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη), η κυρία  Ιωάννα Παπαντωνίου (πρόεδρος ΠΛΙ) και η κυρία Μανουέλλα Παυλίδου (γενική γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη) ενώ παράλληλα ενδύματα της μεγάλης Ελληνίδας από τη συλλογή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θα εκτίθενται στον πολιτιστικό χώρο του Πελοποννησιακού Ιδρύματος (Κανάρη 4, στο Κολωνάκι).

    Να σημειωθεί, ότι το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα «Ευρωπάλια 1982» στις Βρυξέλλες με την έκθεση «Ο κύκλος της ζωής», ύστερα από ανάθεση της υπουργού Πολιτισμού τότε, Μελίνας Μερκούρη. Κι όταν η Αθήνα έγινε η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θεσμός, που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Μελίνας, το ΠΛΙ συμμετείχε  και πάλι στον εορτασμό με την έκθεση «Η ελληνική φορεσιά και το κόσμημα, άλλοτε και τώρα», που ήταν και την πρώτη έκθεση μόδας στην Ελλάδα.

    Η Μελίνα εξάλλου είχε αναθέσει το 1989 στο ΠΛΙ το Εθνικό Αρχείο Ενδυμασίας, ενώ το 2003 η Ιωάννα Παπαντωνίου ίδρυσε την Ελληνική Εταιρία Ενδυμασιολογίας ως προέκταση του Αρχείου. Πάντα άλλωστε ήταν πάντα αρωγός του ΠΛΙ βοηθώντας κυρίως τη συμμετοχή του σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό, με σκοπό την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

     Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου.

    Η Μελίνα Μερκούρη με την Ιωάννα Παπαντωνίου στην έκθεση «Η ελληνική φορεσιά και το κόσμημα, άλλοτε και τώρα» στην Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985



    ΣΧΟΛΙΑ