• Πολιτισμός

    Γιάννης Βαρελάς: Αιχμηρά όνειρα στη Breeder

    Γιάννης Βαρελάς: Αιχμηρά όνειρα στη Breeder

    O Γιάννης Βαρελάς σε μια από τις σπάνιες «ασπρόμαυρες» στιγμές του


    Ο Γιάννης Βαρελάς δοκιμάζει τα όρια της τέχνης του με τα Όνειρα του ΜάρλοουMarlow’s Dreams. Η εν λόγω έκθεση στη Breeder θα συμπεριλαμβάνει έργα με χειροποίητα χαλιά στο πλαίσιο του προγράμματος Art Rug Projects by Soutzoglou. 

    Ο τίτλος παραπέμπει στον καταραμένο ήρωα του Τζόζεφ Κόνραντ στην κλασική νουβέλα Η καρδιά του σκότους.

    Όπου σε τοπίο μετα-αποκαλυπτικό, το ζοφερό σύμπαν της τελεσίδικης καταστροφής, αντανακλά τη βεβαρημένη συνείδηση του Μάρλοου.

    Η απροσδιοριστία της ανθρώπινης ψυχής

    Στην καινούργια αυτή σειρά έργων, ο περίφημος καλλιτέχνης πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά. Το μέταλλο και την υφαντουργία, που τον οδηγούν σε νέες τεχνικές.

    Παράλληλα, ανανεώνει γνώριμες για τη δουλειά του πρακτικές, όπως το σχέδιο.

    Στο σύνολό τους, τα έργα της έκθεσης αναβιώνουν τον σταθερό προβληματισμό του Γιάννη Βαρελά με την απροσδιοριστία της ανθρώπινης ψυχής, την ποίησή της, που συχνά διεκδικεί να συλλάβει μέσα από όνειρα.

    Εν προκειμένω, ο Γιάννης Βαρελάς δοκιμάζει να διεισδύσει σε αυτό το αχαρτογράφητο ψυχικό τοπίο λειτουργώντας με αντικατοπτρισμούς και την έννοια της ψυχικής αντανάκλασης.

    Jannis Varelas X Art Rug Projects, Trumpet (detail), 2022, handknotted carpet, courtesy The Breeder, Athens

    Νέος τρόπος σύλληψης

    Ο Γιάννης Βαρελάς αλλάζει εκφραστικό μέσο, οδηγείται μοιραία σε νέο τρόπο σύλληψης. Η όσμωση μορφής και περιεχομένου προωθεί την τέχνη του.

    Άρα «μπρούτζινα γλυπτά, έργα σε χαρτί και χειροποίητα χαλιά επαναπροσδιορίζουν την υπόσταση της φιγούρας στο έργο του Βαρελά μέσω της υλικότητας και της μεταφοράς της στο φυσικό χώρο», όπως σημειώνουν οι επιμελητές.

    Τα έργα σε χαρτί αποτυπώνουν ιδιόμορφα «μυστικά» τοπία.

    Μέσα από την εξωτική χλωρίδα της σύνθεσης αναδύονται αιωρούμενες αφηρημένες μορφές. Άλλοτε γνώριμες, άλλοτε απόκοσμες, λειτουργούν ως γέφυρες ανάμεσα στο πραγματικό και στο όνειρο του εσωτερικού κόσμου.

    Ο Γιάννης Βαρελάς δημιουργεί για πρώτη φορά σειρά έργων από χαλιά υφασμένα στο χέρι με μετάξι και μαλλί.

    «Το υλικό των χαλιών και η διαδικασία της παραγωγής μιας εικόνας μέσω κόμπων, μεταφέρει με ένα μεταφυσικό τρόπο, μια εσωτερική διεργασία στον πραγματικό χωροχρόνο», σημειώνουν οι επιμελητές. Τα θερμά σχέδια πάνω στο τρισδιάστατο, πλούσιο υλικό, λειτουργούν και πάλι ως αντανακλάσεις ψυχολογικών τοπίων.

    Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου στην Αθήνα

    Τα χειροποίητα χαλιά δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το πρόγραμμα Art Rug Projects by Soutzoglou. Πρόκειται για σύλληψη της Ηλέκτρας Σουτζόγλου, που μεσουράνησε στο χώρο της τέχνης, στο διεθνές στερέωμα, προτού επιστρέψει (προσφάτως) στην Αθήνα.

    Η Art Rug Projects by Soutzoglou, με έδρα της στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην διαδραστική συνεργασία με εικαστικούς και ντιζάινερ σύγχρονης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Τους δίνεται η ευκαιρία να φιλοτεχνήσουν νέα έργα, χρησιμοποιώντας το χειροποίητο χαλί ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης.

    Ο διεθνής Γιάννης Βαρελάς

    Ο Γιάννης Βαρελάς (απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Arts του Λονδίνου) ζει μεταξύ Αθήνας, Βιέννης και Λος Άντζελες.

    Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά: Double-Blind, The Breeder, Αθήνα (2021); Anima I, Μουσείο Μπενάκη, Aθήνα (2019); Monster, Onassis Cultural Center, Αθήνα (2017); New Flags for A New Country / Destroying Elvis, Onassis Cultural Center, Αθήνα (2016); New Flags for a New Country, The Breeder Gallery, Aθήνα (2015); Sleep My Little Sheep Sleep, Contemporary Arts Center of Cincinnati, Η.Π.Α (2012).

    Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν:

    Distorted Portrait, Space K Seoul, Νότια Κορέα (2020); Supergood-dialogues with Ernesto de Sousa, MAAT Museum, Λισαβόνα (2018); Instructions for Happiness, Belvedere 21, Βιέννη (2017); Ametria, βασισμένη σε μια ιδέα του Roberto Cuoghi, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2015); Paper – works from the Saatchi Collection, Saatchi Gallery, Λονδίνο (2013); Hell As Pavilion, Palais de Tokyo, Παρίσι (2013); Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Aθήνα (2011); Skin Fruit: Selections from The Dakis Joannou Collection, σε επιμέλεια Jeff Koons, New Museum, Νέα Υόρκη (2010); Lebt und arbeitet in Wien III: Stars in a Plastic Bag, Kunsthalle Wien (2010).

    Πληροφορίες

    JANNIS VARELAS
    Marlows’ Dreams

    26 Μαΐου – 9 Ιουλίου 2022

    The Breeder

    Ιάσονος 45

    10436

    Αθήνα

    +30 210 33 17 527

     www.thebreedersystem.com

    Εγκαίνια: 26 Μαΐου στη Breeder.

    Επίσης

    Art Rug Projects

    TEN CARPETS
    Σκουφά 2, Κολωνάκι
    Αθήνα
    (+30) 210 3613123

    [email protected]

    [email protected]

     



    ΣΧΟΛΙΑ