• Πολιτισμός

    Γαλλία: Αντιδράσεις για τα εσώρουχα που φόρεσε η UNESCO σε ανδρικά αγάλματα – Έγινε «λάθος» απαντά ο οργανισμός

    • NewsRoom


    Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στην Γαλλία η κίνηση της UNESCO να φορέσει εσώρουχα σε ανδρικά αγάλματα αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού στυλ, προκειμένου να καλύψει τα επίμαχα σημεία τους.

    Ο οργανισμός που προωθεί και διαφυλάσσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία ζήτησε από τον γλύπτη Στεφάν Σιμόν να καλύψει τα γεννητικά όργανα των ανδρικών αγαλμάτων του προκειμένου να μη «θιγούν» οι ευαισθησίες επισκεπτών της έκθεσής του που φιλοξενείται στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Ο τρόπος που επιλέχθηκε ωστόσο προκάλεσε σάλο, με το γαλλικό περιοδικό Le Point να μιλά για «δυσάρεστη έκπληξη».

    «Τέθηκε το θέμα της γυμνότητας των αγαλμάτων και κατανοώ ότι μπορεί να ενοχλήσει. Πρότεινα, λοιπόν, στη διάρκεια της έκθεσης να βρίσκομαι κοντά με ένα ύφασμα και στην ανάγκη να καλύψω το φύλο των αγαλμάτων», δήλωσε ο Στεφάν Σιμόν στην Liberation.

    Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων επιτέθηκαν στην UNESCO για την απόφαση που πήρε. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Liberation, το τελικό αποτέλεσμα οφείλεται σε λάθος συνεννόηση μεταξύ του Οργανισμού και του γλύπτη.

    Οι ιθύνοντες της Unesco φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς την πρόταση του γλύπτη. Όπως ανέφερε ο οργανισμός, επικοινώνησε με τον γλύπτη λίγες μέρες πριν την έκθεση και τον ρώτησε αν είχε προνοήσει να καλύψει με τρόπο μόνιμο το φύλο των αγαλμάτων. Την παραμονή της έκθεσης, ο καλλιτέχνης πρότεινε να καλύψει τα δημιουργήματά του με… εσώρουχα.

    Σύμφωνα με την UNESCO έγινε ένα «λάθος». «Αν είχε τεθεί σε εμάς το θέμα θα είχαμε πει στον καλλιτέχνη ότι θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να μην φορέσει εσώρουχα» στα γλυπτά, είπαν από το γραφείο της γενικής διευθύντριας του οργανισμού, Ωντρέι Αζουλέ στη Liberation.

    Αλλά οι εξηγήσεις της Unesco δεν κατάφεραν να κοπάσουν το σάλο στα social media, με πολλούς χρήστες του Twitter να καταγγέλλουν το «γελοίο» της υπόθεσης σε μια «ηλίθια εποχή», που «θίγονται ευαισθησίες», ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν με χιούμορ «πώς μπορεί κανείς να φορέσει στρινγκ σ’ ένα άγαλμα;»…



    ΣΧΟΛΙΑ