• Πολιτισμός

    Έτσι θα λειτουργήσουν τα μουσεία της χώρας από τις 15 Ιουνίου

    Μουσείο Ακρόπολης


    Τρεις μήνες με τα μουσεία κλειστά είναι πολύς χρόνος, όπως μας λέει το υπουργείο Πολιτισμού και έτσι είναι.

    Δευτέρα 15 Ιουνίου τα μουσεία ανοίγουν και πάλι και ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους επισκέπτες με αυστηρούς αλλά σαφείς και απλούς όρους λειτουργίας για την ασφάλεια όλων. Για ασφαλείς επισκέψεις λοιπόν, όπως επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, επιβάλλεται η εφαρμογή ειδικών πρωτόκολλων ασφαλούς χρήσης, που είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε μουσείου. Ορίζονται έτσι όχι μόνον ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών, αλλά και οι  ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι το δεύτερο, σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. Προηγήθηκαν, όπως είναι γνωστό οι αρχαιολογικοί χώροι που άνοιξαν, με υποδειγματικό τρόπο, για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον covid-19. Το ΥΠΠΟΑ μάλιστα με  ένα νέο video μας προσκαλεί να απολαύσουμε τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων.

     Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες των μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:

    – Απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστο προκειμένου για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην σειρά αναμονής θα πρέπει να  τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)

    – Η λειτουργία εστιατορίων και café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν  σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους  εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

    – Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

    – Ο κλιματισμός στους χώρους των μουσείων θα λειτουργεί συνεχώς για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

    – Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.

    – Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, η αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις ωστόσο δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

    Όσον αφορά τους εργαζόμενους: Όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Επίσης τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

    Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία  ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν, συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.

     Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη.

    Δείτε το video παραγωγής του ΥΠΠΟΑ: https://www.youtube.com/watch?v=LC80SrLhhfc

     



    ΣΧΟΛΙΑ