• Πολιτισμός

    Επιχορηγήσεις €124.432.275 έδωσε το υπουργείου Πολιτισμού το 2020

    Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού


    Μεγάλη ήταν η οικονομική βοήθεια που έλαβαν το 2020, μέσω επιχορηγήσεων οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και άλλοι πολιτιστικοί φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα το ύψος των επιδοτήσεων έφθασε τα  124.432.275 ευρώ, σε μία εποχή ειδικών συνθηκών και αναγκών για τον πολιτισμό, λόγω της πανδημίας.

    Από αυτό το ποσό τα 98.245.630,8 ευρώ αφορούσαν τους εποπτευόμενους οργανισμούς με διπλασιασμό σχεδόν της τακτικής επιχορήγησής τους. Γιατί οι τακτικές επιχορηγήσεις τους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό έφθαναν τα 50.038.457,8 ευρώ, ενώ οι έκτακτες επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 48.207.173 ευρώ. κι αυτό, προκειμένου οι Οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς και για να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων τους.

    Συγκεκριμένα επιχορηγήθηκαν οι εξής οργανισμοί: Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ελληνικό Φεστιβάλ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Εθνική Πινακοθήκη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Ωδείο Αθηνών, Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε  για να υποστηρίξει εποπτευόμενους οργανισμούς, φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Προσέφερε όποια δυνατή υποστήριξη προς τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό  και αυτό αποδεικνύεται από το ύψος των ποσών που δόθηκαν στις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις στο 2020».

     Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι στο ποσό των 124.432.275,84 ευρώ  δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άλλες παροχές που έλαβαν οι επαγγελματίες του Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Μέσω των Ειδικών Προσκλήσεων δια του Μητρώου των Πολιτιστικών Φορέων, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξάλλου, το 2020, διατέθηκαν 7.960.645 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών. Το 2019 είχαν διατεθεί  3.329.976 ευρώ, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 3.143.255,00 ευρώ. Το ΥΠΠΟΑ, κατά τη διάρκεια του 2020 και εν μέσω της πανδημίας, εξέδωσε έναν σημαντικό αριθμό προσκλήσεων, οι οποίες, πέραν του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και των άλλων τομέων που περιλαμβάνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, επεκτάθηκαν και σε νέους δημιουργικούς τομείς, όπως το design και το gaming.

    Επίσης για την ενίσχυση τρίτων φορέων και άλλων δράσεων Πολιτισμού εκτός των ανωτέρω, το 2020, διετέθησαν 18.226.000 ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους φορείς: Μουσείο Ακρόπολης, Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Σπίτι του Ηθοποιού, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, Θέατρο Τέχνης, ΄Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, ΣΕΗ – ΤΑΣΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ