• Πολιτισμός

  Έκτακτη επιχορήγηση για ΔΗΠΕΘΕ, στήριξη στον κινηματογράφο

  Παράσταση του ΔΗΠΘΕ Βέροιας «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων»


  Έκτακτη επιχορήγηση στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και άμεση εκταμίευση της μόνιμης στήριξής  τους, χρηματοδοτήσεις για την παραγωγή ταινιών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έναρξη των επιχορηγήσεων για την ανάθεση έργων στον σύγχρονο πολιτισμό αποτελούν την πρώτη δέσμη των μέτρων που είχε εξαγγείλει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και μπαίνουν τώρα σε εφαρμογή.

  Συγκεκριμένα, μια μικρή ανάσα παίρνουν τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με έκτακτη επιχορήγηση 20.000 ευρώ, που αποσκοπεί στη τόνωση των θεατρικών σκηνών και του πολιτισμού στην περιφέρεια καθώς και στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου τους.ΔΗΠΕΘΕ. Παράλληλα επισπεύδεται η εκταμίευση και της δεύτερης δόσης της ετήσιας επιχορήγησής τους, στο μέγιστο δυνατό ποσό, των 35.000 ευρώ, όπως ορίζεται από τις προγραμματικές συμβάσεις  μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και των ΔΗΠΕΘΕ.

  Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε την δράση για έκτακτη επιχορήγηση των εποπτευόμενων φορέων σύγχρονου πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν αναθέσεις έργων σε Έλληνες καλλιτέχνες. Ο κάθε φορέας ορίζει τις προδιαγραφές της ανάθεσης βάσει των ιδρυτικών του σκοπών, με την προϋπόθεση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν με τις απαιτούμενες διαδικασίες και η ανάθεση να αφορά στην παραγωγή νέου έργου και όχι απλώς υλοποίηση δράσης. Η έναρξη έτσι, γίνεται με δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με βάση το σχέδιο που υπέβαλαν ο  Γιώργος Κουμεντάκης και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η άμεση ενίσχυση της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας, καθώς και η παραγωγή νέου πολιτιστικού περιεχομένου υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

  Στο ίδιο πλαίσιο, το  Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενέκρινε ήδη την καταβολή χρηματοδοτήσεων σε 12 έργα, καθώς και τα αιτήματα για την παράταση ισχύος της περιόδου προέγκρισης, παράδοσης υλικού και απολογισμού αλλά και αιτήματα αποδοχής υπέρβασης διάρκειας σε 13 έργα. Προκειμένου μάλιστα να επισπευσθούν οι διαδικασίες των ενισχύσεων αναθεωρείται άμεσα ο  Κανονισμός  Χρηματοδότησης του ΕΚΚ.

  Σύντομα εξάλλου, εντός των προσεχών ημερών δημοσιοποιούνται και οι ειδικές προσκλήσεις για θέατρο, χορό, κινηματογράφο, εικαστικά, design, gaming, animation. Μάλιστα, κατ’ εξαίρεση στα μέχρι σήμερα ισχύοντα έχουν δικαίωμα υποβολής  και οι φορείς που έχουν υποβάλει συμμετοχή και στις προσκλήσεις επιχορηγήσεων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.  Κάθε φορέας δικαιούται να υποβάλει έως και δύο προτάσεις ανά πρόσκληση και τέσσερις προτάσεις συνολικά.  ΣΧΟΛΙΑ