• Πολιτισμός

    Έκλεισε το Λούβρο λόγω κορoνοϊού – Ακολουθούν μουσεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών

    Αίθουσα αρχαιοελληνικών γλυπτών στο Μουσείο του Λούβρου


    Έκλεισε από σήμερα το Μουσείο του Λούβρου και μαζί όλα τα γαλλικά μουσεία λόγω των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση Μακρόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Τα γαλλικά μουσεία κλείνουν ως την 1η Δεκεμβρίου, άγνωστο όμως είναι, αν οι πόρτες τους θα ανοίξουν ξανά, μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεδομένου ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

    Στο μεταξύ τα γερμανικά μουσεία είναι μεν ανοιχτά ακόμη, αλλά εν όψει των μέτρων, που αναγγέλθηκε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου περιμένουν διευκρινίσεις για το εάν περιλαμβάνονται και αυτά στην απαγόρευση λειτουργίας των φορέων του πολιτισμού. Κι αυτό, γιατί ενώ αναφέρεται σαφώς, ότι κλειστά θα παραμείνουν τα γερμανικά θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια (στην ίδια ανακοίνωση και οι οίκοι ανοχής!) δεν υπάρχει ως τώρα αναφορά και για τα μουσεία.

    Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά κρατίδια, έχουν ήδη δώσει τις δικές τους ερμηνείες στην ανακοίνωση και έτσι η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχει συμπεριλάβει και τα μουσεία της στον κατάλογο των ιδρυμάτων, που πρέπει να κλείσουν. Όπως η  Staatsgalerie στη Στουτγάρδη που ανακοίνωσε, ότι θα κλείσει από τη Δευτέρα. Οι εμπορικές γκαλερί τέχνης όμως ως καταστήματα λιανικής μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές με περιορισμένους αριθμούς επισκεπτών.

    «Εάν τα μουσεία επηρεαστούν από ένα νέο lockdown, τότε αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα που θα έπρεπε να αντισταθμιστεί», όπως  αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γερμανική Ένωση Μουσείων. Επισημαίνοντας πως «Τα μουσεία έχουν προετοιμαστεί εντατικά για την κρίση και έχουν εφαρμόσει επιτυχημένους κανόνες αποστάσεων και υγιεινής, έχουν λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα και παρείχαν στον επισκέπτη μια ασφαλή εμπειρία στην εποχή του Covid-19».

    Στο Βέλγιο εξάλλου, τα μουσεία στην περιοχή των Βρυξελλών, διατάχθηκαν να κλείσουν έως τις 19 Νοεμβρίου. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης λάβει μέτρα αυτόν τον μήνα, τα μουσεία όμως και στις δύο χώρες αυτές χώρες παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

    Να σημειωθεί ότι το πρώτο κλείσιμο των μουσείων σ΄αυτές τις χώρες πριν από μερικούς μήνες είχε ήδη καταστροφικό αντίκτυπο στα μουσεία, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η έρευνα διαπίστωσε, ότι ένα στα δέκα μουσεία απειλήθηκε με οριστικό κλείσιμο και σχεδόν το ένα τρίτο μείωσε το προσωπικό του.



    ΣΧΟΛΙΑ