• Πολιτισμός

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακές συμμετοχές στη γιορτή του πνεύματος

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


    Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο, που έχουν υπογράψει μεγάλα μπεστ σέλερ και έχουν βραβευθεί με διεθνή βραβεία, άνθρωποι και φορείς από το χώρο του βιβλίου, των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης συγκεντρώνονται τον Μάιο, από 16 ως 19 του μήνα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια δυναμικής παρουσίας και δράσης.

    Περισσότεροι από 40 είναι οι ξένοι συγγραφείς από 18 χώρες και 50 είναι οι προσκεκλημένοι, κορυφαίοι επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, ενώ το «παρών» θα δώσει όπως πάντα και η πλειοψηφία των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

    Με τιμώμενη χώρα το Εμιράτο της Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού περιλαμβάνει εκδηλώσεις κάθε είδους –γύρω από το χώρο του βιβλίου πάντα– φεστιβάλ, συναντήσεις και σύγχρονους προβληματισμούς αποτελώντας ουσιαστικά μια πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου και συμπερίληψης.

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    «Μέσα σε έναν διαρκώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, η ΔΕΒΘ όχι μόνο διατηρεί σταθερή τη σχέση της με τα βιβλία και τους ανθρώπους τους, αλλά και αναπτύσσεται, εξελίσσεται, ξεκινά νέα προγράμματα και συνεργασίες και αποτελεί όχι απλά μια έκθεση βιβλίου, αλλά μια σύγχρονη πλατφόρμα ανοικτού διαλόγου.

    Στοχεύουμε σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα ενώσει όλους τους πολιτισμούς, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές της ΔΕΒΘ», όπως λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης.

    Θέματα αιχμής

    Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΒΘ με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή» θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στην εφαρμογή της στον κλάδο των εκδόσεων που επηρεάζει και αλλάζει εξολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου.

    Μια επίσης βασική θεματική της διοργάνωσης, που αντανακλά σύγχρονους προβληματισμούς είναι οι «Γυναίκες στα βιβλία».

    Μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της επαγγελματικής θέσης της γυναίκας στον χώρο του βιβλίου αλλά και μια συνοπτική χαρτογράφηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής των γυναικών δημιουργών, που εν μέρει παραμένει αφανής ακόμη και σήμερα.

    Σημαντική γι’ αυτό τον λόγο είναι η συμμετοχή στην έκθεση του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer – Women in Publishing, ενώ θα γίνει επίσης η παρουσίαση δεκάδων μεταφρασμένων στα αγγλικά τίτλων απ’ όλον τον κόσμο και η παρουσίαση του booklet “Κnow her words” από το PEN Greece.

    Ακόμη προγραμματίζονται πάνελ με γυναίκες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλές ακόμα δράσεις.

    Οι «Ιστορίες από τα Βαλκάνια» θα παρουσιαστούν για δεύτερη χρονιά στην ΔΕΒΘ διευρύνοντας τον διάλογο, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση με τις γείτονες χώρες.

    Ενώ από τα αφιερώματα ξεχωρίζει αυτό στον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου με την παρουσίαση του πλούσιου αρχείου του σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς και επετειακά αφιερώματα για τον Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του και για τον σπουδαιότερο φιλόσοφο των Νεότερων Χρόνων Ιμμάνουελ Καντ, με αφορμή την επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννησή του.

    Ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου (1927-1985)
    Ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου (1927-1985)

    Οι βραβευμένοι

    Διακεκριμένοι, πολυτάλαντοι, ανήσυχα πνεύματα από πολλές διαφορετικές χώρες αναμένεται έτσι, να μοιραστούν με το κοινό την οπτική τους για τον κόσμο.

    Μεταξύ αυτών, ο βραβευμένος ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi (εκδ. Ίκαρος), η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir με τα αστυνομικά της μυθιστορήματα (εκδ. Μεταίχμιο), ο δημοφιλής για τα ψυχολογικά του θρίλερ Sebastian Fitzek από τη Γερμανία και ο Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, Carlo Lucarelli (εκδ. Διόπτρα). Αλλά και ο πολυμεταφρασμένος και αγαπητός στην Ελλάδα Zulfu Livaneli, ο γνωστότερος Τούρκος μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας (εκδ. Πατάκη).

    Ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί
    Ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί

    Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης το κοινό θα συναντήσει τον Gilles Legardinier με το βιβλίο του «J’ai encore menti!» (Πάλι ψέματα είπα!) των éditions Flammarion (εκδόσεις Πατάκη) και την Camille Laurens με το βιβλίο της «Fille» (Κορίτσι) των éditions Gallimard (εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ στην Παιδική Γωνιά θα βρίσκεται ο γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler.

    Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν από τη Γερμανία την bestseller συγγραφέα της «Ημέρας της Μητέρας» Nele Neuhaus και επίσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ενύπνιο, τον συγγραφέα Björn Kuhligk με τη «Γλώσσα του Γιβραλτάρ», ενώ ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling θα συναντήσει τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά.

    Η Γερμανίδα συγγραφέας Νέλε Νόιχαους
    Η Γερμανίδα συγγραφέας Νέλε Νόιχαους

    Παρόντες και τέσσερεις συγγραφείς, που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), η Martina Vidaić (Κροατία, 2023), η Marente de Moor (Ολλανδία, 2014), η Bianca Bellová (Τσεχία, 2017) και ο Giovanni Dozzini (Ιταλία, 2019).

    Η συγγραφέας Μαρέντε ντε Μουρ
    Η συγγραφέας Μαρέντε ντε Μουρ

    Ακόμη η Ισπανίδα συγγραφέας και διευθύντρια του Θερβάντες στην Ελλάδα Pilar Tena παρουσιάζει το πρώτο βιβλίο της στα ελληνικά, ενώ παρούσα θα είναι η Βάσκα ποιήτρια Leire Bilbao σε συνεργασία με το Etxepare Basque Institute και τις εκδόσεις Βακχικόν.

    Ο γύρος του κόσμου

    Οι επισκέπτες της έκθεσης θα γνωρίσουν επίσης «Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω» με τους Marija Dejanović και Denis Škofič (εκδ. Θράκα), αλλά και την ιρλανδική ποίηση με τους ποιητές Louis de Paor και Biddy Jenkinson και τον ανθολόγο και μεταφραστή Kevin Anderson σε συνεργασία των εκδόσεων Βακχικόν με το Culture Ireland.

    Η Rhea Krcmárová, νέα αλλά ήδη διάσημη αυστριακή συγγραφέας και εξαιρετική σοπράνο, θα κάνει μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της «Monstrosa», με συνοδεία κοντραμπάσο σε συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας και του Αυστριακού Προξενείου.

    Η Hila Blum, από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς του Ισραήλ θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πώς να αγαπάς την κόρη σου», ενώ η Cara Hoffman, που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει τους «Κράχτες» της (εκδ. Gutenberg). Ακόμη, η γεννημένη στην Ιαπωνία Μαρία-Kinuko Fukami θα κάνει με τη «Συμφιλίωση» ένα ταξίδι στις θρησκείες του κόσμου (εκδ. Έαρ), ενώ ο διακεκριμένος αστροφυσικός Luciano Rezzolla (Η Ακαταμάχητη Έλξη της Βαρύτητας, εκδ. Σοφία) θα προσκαλέσει το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής της βαρύτητας και θα μοιραστεί την πρώτη εικόνα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας.

    Ο αστροφυσικός Λουτσιάνο Ρετσόλα
    Ο αστροφυσικός Λουτσιάνο Ρετσόλα

    Τιμώμενη χώρα

    Τιμώμενη για το 2024 χώρα η Σάρτζα (Sharjah-UAE) είναι ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority με πρωταρχικό στόχο αφ’ ενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών, που μας ενώνουν από την αρχαιότητα.

    Το πρόγραμμα έτσι, περιλαμβάνει συναντήσεις της νεότερης γενιάς Ελλήνων και Αράβων λογοτεχνών, πάνελ για το «γυναικείο μυθιστόρημα» και τον κοινωνικό του ρόλο στα Εμιράτα και στην Ελλάδα, συζητήσεις για την τέχνη του διηγήματος, τους πολιτιστικούς δεσμούς του ελληνικού και αραβικού πολιτισμού, αλλά και για την επίδραση της ελληνικής φιλοσοφίας στη σύγχρονη αραβική και ελληνική λογοτεχνία.

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης7.Ο αστροφυσικός Λουτσιάνο Ρετσόλα
    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Σε επαγγελματικό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τους εκδότες εκατέρωθεν στην αγορά δικαιωμάτων, μετάφρασης και έκδοσης βιβλίων. Ήδη άλλωστε, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά δέκα βιβλία σύγχρονων Αράβων συγγραφέων, που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η μετάφραση, αντιστοίχως, ελληνικών βιβλίων στα αραβικά.

    Παράλληλα θα υλοποιηθούν εργαστήρια, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες και εκθέσεις με εικονογράφους των δύο χωρών, αλλά και μία σημαντική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργαστήρια για παιδιά, προβολές και μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τη ΔΕΒΘ και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τον Δήμο Αθηναίων.

    Νέοι λογοτέχνες και εκδηλώσεις για παιδιά

    Στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ εξάλλου, και σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες συνεχίζεται για δέκατη χρονιά ο θεσμός του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και το νέο του πρότζεκτ «Black Poetry Box με videopoems» σύγχρονων Ελλήνων ποιητριών και ποιητών.

    Θα πραγματοποιηθούν επίσης το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, η 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης απ’ όλη τη χώρα με ανοικτή εκδήλωση για την εξωστρέφεια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη και στην ευρύτερη Μακεδονία.

    Ειδική πρόβλεψη υπάρχει τέλος για τα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς με εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα.

    Επίσης το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών, οι Έλληνες εικονογράφοι θα μοιραστούν με το κοινό έργα τους, ενώ Ιστορίες από τις «Χίλιες και μία νύχτες», από παραμύθια των Βαλκανίων και άλλες ακόμη ιστορίες θα ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

    Για τη διοργάνωση συνεργάζονται οι Έλληνες εκδότες, η ΔΕΘ–HELEXPO, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027.

    Διαβάστε επίσης:

    Μινωικό ανάκτορο στα Μάλια – Επεμβάσεις προστασίας

    Τα 100 δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου – Η θέση του Μουσείου Ακρόπολης

    Νίκος Σταμπολίδης: Η αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης και Πικάσο στην Ελεύθερνα



    ΣΧΟΛΙΑ