• Πολιτισμός

    Χρηματοδότηση σε ταινίες animation, για πρώτη φορά από το ΥΠΠΟ

    Από την ταινία κινουμένων σχεδίων του Πολενάκη «Ο Ντούτσε αφηγείται», το 1945


    Ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation) χρηματοδοτεί το υπουργείο Πολιτισμού για πρώτη φορά στην ιστορία του, με στόχο την ανάπτυξη και την προώθησή τους διεθνώς και βεβαίως τη στήριξη των δημιουργών τους, ειδικά στη σημερινή συγκυρία.

    Το ειδικό πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προβλέπει την χρηματοδότηση 25 προτάσεων με ποσόν από 10.000 έως και 20.000 ευρώ, η κάθε μία. Η πρόσκληση για την υποβολή των προτάσεων θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, στις 22 Απριλίου στη σελίδα του ΕΚΚ, gfc.gr ενώ τα αιτήματα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί ως τις 15 Ιουνίου.

    Όπως θυμίζει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη η πρώτη ελληνική, ασπρόμαυρη βέβαια, ταινία κινούμενων σχεδίων είχε γίνει από τον Σταμάτη Πολενάκη το 1945. Οκτώ μόλις χρόνια δηλαδή, μετά από την πρώτη ταινία κινούμενων σχεδίων της εταιρείας Walt Disney. Ο τίτλος και το θέμα της, επίκαιρα ακόμη, εκείνη την εποχή ήταν «Ο Ντούτσε αφηγείται».

    «Το ελληνικό κινούμενο σχέδιο», όπως σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού «χρειάστηκε 45 χρόνια για να εμφανιστεί διεθνώς στη δεκαετία του ´90. Σήμερα, οι σύγχρονοι δημιουργοί του παράγουν ένα ευφάνταστο προϊόν, το οποίο ανταγωνίζεται τις καλύτερες δημιουργίες σε αυτό το είδος της απεικονιστικής Τέχνης και το ΥΠΠΟ θα το στηρίξει αποφασιστικά».

    Να σημειωθεί, ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το ελληνικό animation είναι επιπλέον των τακτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης του ΕΚΚ και θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά προς αυτά. Έτσι συμμετοχή σε άλλα προγράμματα του ΕΚΚ δεν αποκλείουν και τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο. Οι ταινίες μπορεί να απευθύνονται και σε παιδιά και νέους ενώ η διάρκειά τους πρέπει να υπερβαίνει οπωσδήποτε τα πέντε λεπτά. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα συστηθεί Ειδική Επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα ανακοινωθεί στις 22 Απριλίου.

    Τη διαδικασία θα υλοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με έκτακτη χρηματοδότηση που θα λάβει από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ