• Πολιτισμός

    Χρήματα για τον νεώτερο πολιτισμό – Προσκλήσεις σε μουσεία και φορείς

    Οι Μωμόγεροι της Κοζάνης που είναι ενταγμένοι στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας


    Μουσεία και Συλλογές του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού και δράσεις που αφορούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας πρόκειται να επιχορηγηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού με 1.375.000 ευρώ. Οι δύο νέες προσκλήσεις έχουν στόχο να υποστηρίξουν αυτούς τους τομείς, που εντός ή και εκτός πανδημίας απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή της πολιτείας.

    Έτσι όσον αφορά τα μουσεία και τις συλλογές οι επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ σκοπεύουν να βοηθήσουν στην ανάδειξη και την προβολή της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, όπως περιοδικές εκθέσεις, workshops, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, εκδόσεις, συνέργειες με τοπικούς αλλά και ευρύτερου βεληνεκούς φορείς. Επίσης  στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συλλογών των Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού με την  δημιουργία ερμηνευτικών εργαλείων-μέσων, την ψηφιακή καταγραφή συλλογών και την δημιουργία ή/και ανανέωση ιστοσελίδων. Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων μάλιστα περιλαμβάνονται και δράσεις για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

    Για την διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εξάλλου θα διατεθούν 625.000 ευρώ. Οι δράσεις θα πρέπει να αφορούν σε παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες, την αγροδιατροφική κληρονομιά, την δημιουργία τοπικών ή/και θεματικών ευρετηρίων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο. Επίσης σε λαϊκές γιορτές και δρώμενα, σε μουσικές, χορευτικές κ.ά. παραστάσεις, σε δράσεις ανάδειξης πολιτισμικών τοπίων, με έμφαση στον αγροτικό χώρο και τέλος σε δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης.

    Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Όχι όμως σε εποπτευόμενους και τακτικώς επιχορηγούμενους από το ΥΠΠΟΑ φορείς και σε πινακοθήκες έργων τέχνης και μουσεία σύγχρονου πολιτισμού. Αναλυτικότερες πληροφορίες στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ http://drasis.culture.gr



    ΣΧΟΛΙΑ