• Πολιτισμός

    Αρτιότητα του σταθμού, προστασία των αρχαίων και ασφάλεια των επιβατών: Αυτά εγγυάται η απόφαση του ΚΑΣ

    Μενδώνη Υπ. Πολιτισμού

    Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού


    Εντός των επόμενων δύο μηνών θα πρέπει να υποβληθεί η μελέτη

    Η αρτιότητα του σταθμού, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για το επιβατικό κοινό και, συγχρόνως, η ασφαλής απόσπαση, επανατοποθέτηση και ανάδειξη με τον βέλτιστο τρόπο, των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλος του μετρό Θεσσαλονίκης είναι οι όροι, που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού στην Αττικό Μετρό, προκειμένου να συνταχθεί και να κατατεθεί, το συντομότερο δυνατό, η σχετική μελέτη, όπως δηλώνει σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Και, όπως υπογραμμίζει η ίδια, η μελέτη θα πρέπει να υποβληθεί εντός των επομένων δύο μηνών.

    Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ελήφθη σήμερα το πρωί, για την απόσπαση των ευρημάτων, με 13 ψήφους υπέρ και δύο κατά, στο σύνολο των 15 παρόντων μελών, ανοίγει πραγματικά ο δρόμος για την εξέλιξη του έργου, που, όπως τονίζεται, είναι διπλό: Και η ανάδειξη των αρχαίων, που έχουν εντοπισθεί και η κατασκευή του μετρό.

    «Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα, τα αρχαία αποκαθίστανται στην ίδια θέση, στο ίδιο επίπεδο, στο σύνολο της τάξεως του 92% περίπου, ενώ επιπλέον χώροι διατίθενται για την έκθεση συμπληρωματικών θεμάτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού. «Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άκουσε, στη μακρά αυτή συνεδρία, τους περισσότερους από 30 επιστήμονες, ενδιαφερόμενους και ειδικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

    Για να επισημάνει ότι «Αυτό, το οποίο προέκυψε, είναι ότι η δήθεν λύση του 2017 ήταν ανύπαρκτη. Τότε, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για μη υπογεγραμμένα σχέδια, τα οποία δεν είχαν σφραγίδες, δεν είχαν το ονοματεπώνυμο των συντακτών τους. Επί της ουσίας, όπως ελέχθη και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η απόφαση του 2017 ήταν απολύτως έωλη. Είναι λοιπόν ντροπή για όσους υποστηρίζουν ότι το 2017 έδωσαν την ιδανική λύση για την προστασία των
    αρχαιοτήτων και για τη δήθεν εφικτότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου».

    Σύμφωνα με την ίδια, εξάλλου, τα αρχαία υπαγορεύουν από μόνα τους τον τρόπο απόσπασής τους και επανατοποθέτησής τους.

    «Οτιδήποτε άλλο λέγεται, εκφεύγει της επιστημονικής δεοντολογίας και του σωστού επιστημονικού λόγου».

    Η ολοκλήρωση της των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει τον Απρίλιο του 2023, όπως δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος προήδρευσε της 15ωρης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Και στον χρονικό ορίζοντα αυτόν, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η επιστροφή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αττικό Μετρό, σε περίπτωση που δεν είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη λύση, ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό στη Θεσσαλονίκη προβλεπόταν μετά το πέρας του 2026 και, σε αυτή την περίπτωση, με πάρα πολλούς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις για το τελικό χρονοδιάγραμμα του έργου, που θα είχε περαιτέρω παρατάσεις σε μακρύτερο ορίζοντα», αναφέρει εξάλλου.



    ΣΧΟΛΙΑ