• Πολιτισμός

    Art Athina: Η αθηναϊκή φουάρ με νέο επιτελείο και 30 χρόνια

    Art Athina: Η αθηναϊκή φουάρ με νέο επιτελείο και 30 χρόνια

    Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος ΠΣΑΤ, ιδιοκτήτρια γκαλερί Έκφραση


    Από τη Μαρίνα Φωκίδη ως την Ολυμπία Τζώρτζη, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική οργάνωση στην Ελλάδα Art Athina 2023 ετοιμάζεται να γιορτάσει τα τριακοστά γενέθλιά της με ανανεωμένο επιτελείο και διαφορετική δομή.

    Η καινούργια σύσταση της φετινής επετειακής φουάρ σχηματίζεται  ως εξής: ο Αντώνης Κούρκουλος χρίζεται γενικός συντονιστής, η γνωστή επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

    Επιπλέον, η γκαλερίστα Ολυμπία Τζώρτζη επιμελήτρια των Projects, η επιμελήτρια, συγγραφέας και εκδότρια Δανάη Γιαννόγλου επιμελήτρια των Talks ενώ ο επιμελητής και συντονιστής του προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών του ΙΣΝ Πάνος Γιαννικόπουλος αναλαμβάνει επιμελητής της ενότητας Performance και ο («διεθνής» επιμελητής και λέκτορας) Άκης Κόκκινος στην ενότητα Video.

    Η ιστορία της

    Η αθηναϊκή φουάρ του Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Ζάππειον Μέγαρο. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    H Art Athina ιδρύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ΠΣΑΤ με πολυετή πρόεδρο την Γιάννα Γραμματοπούλου (αίθουσα τέχνης Έκφραση). Τα τελευταία χρόνια σε παραγωγή της εταιρείας BeBest με γενικό διευθυντή τον Ευάγγελο Χαραλάμπους)

    Αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο σεβαστές φουάρ στην Ευρώπη. Εξού και πέρα από τους εξήντα επτά χώρους τέχνης από την Ελλάδα, θα συμμετέχουν φέτος και εννιά χώρες του εξωτερικού.

    Λίστα αιθουσών

    Οι αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina 2023:
    a.antonopoulou.art, agathi kartalos, ALIBI GALLERY,  ALKINOIS, Allouche Benias Gallery, alma gallery,ARGO GALLERY, Art Appel Gallery, Art Zone 42 Gallery, ARTFORUM Gallery, Artshot – Sophia Gaitani, Arusha Gallery /Scotland, ASTROLAVOS art galleries, Athens Art Gallery, Batagianni Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, CITRONNE Gallery, Claas Reiss / London, UK, Crux Galerie, Dio Horia,  ekfrasi-yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, ELENI KORONEOU GALLERY, Enari Gallery / The Netherlands, ENIA GALLERY, EPsilon Art Gallery, Ewa Opalka Gallery / Razem Pamoja Foundation / Poland, Fabienne Levy / Switzerland, FRANCOISE HEITSCH  / Germany, Gallery “7, Gallery ArtPrisma, Gallery Ersi, Gallery LTECGallery/MAMA CONTEMPORARY /Cyprus, Genesis gallery, GRAMMA EPSILON GALLERΥ, IAGA Contemporary Art / Romania, igni, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery, KORAI PROJECT SPACE, Lola Nikolaou Gallery, Mare studio, Marginalia Gallery /Cyprus, Michael Janssen Berlin  / Germany,  Mihalarias Art, MISC, NIL GALLERY / France, Nitra Gallery, One Minute Space, pal project / France, PAPATZIKOU GALLERY, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo, ROMA GALLERY, Sealed Earth Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Space52, Technohoros art gallery, THE BREEDER, The Edit Gallery / Cyprus, Thermia Project, Wilhelmina’s/Hydra , Luxembourg, XIPPAS / France, Switzerland, Uruguay, zina athanassiadou gallery.

    Δημιουργική όσμωση

    Η φετινή επετειακή έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.

    Μάλιστα, δύο παράμετροι χαρακτηρίζουν ίσως τη νέα σελίδα της Art Athina: Η δημιουργική ζύμωση ανάμεσα στους νέους και δυναμικούς επιμελητές της, και ο διάλογος ανάμεσα στις ελληνικές και τις ξένες αίθουσες τέχνης.

    Άλλωστε, υο επιτελείο της φουάρ σχεδιάζει να καταστήσει το Ζάππειο Μέγαρο ως σημείο συνάντησης και ώσμωσης για τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι εικαστικοί δημιουργοί.

    Είτε αυτοί εκπροσωπούνται από τις εγχώριες γκαλερί, είτε από εκείνες που προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

    Ανανεωμένες δραστηριότητες

    Το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται σταθερά από ένα ευρύ σύνολο δράσεων. Στα Projects παρουσιάζονται οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης. Το φετινό πρόγραμμα επιμελείται η Ολυμπία Τζώρτζη. Απέκτησε αξιόλογη επιμελητική εμπειρία από το χώρο της σύγχρονης τέχνης στη Βιέννη και επιστρέφοντας πρόσφατα ίδρυσε την γκαλερί  Callirrhoe.

    Τα Talks (δημιουργία διαλόγων ανάμεσα σε καταξιωμένους καλεσμένους γύρω από τέσσερις διαφορετικούς θεματικούς άξονες) επιμελείται φέτος η Δανάη Γιαννόγλου με την ιδιαίτερη εμπειρία της ως ερευνήτρια.

    Η ενότητα Video, σε επιμέλεια του Άκη Κόκκινου, θα φέρει σε επαφή το κοινό με πρωτοποριακό οπτικό υλικό (που ο ίδιος βρίσκεται σε θέση να προωθήσει).

    Το ίδιο και εκείνη που εστιάζει στην λεγόμενη επιτελεστική τέχνη, στην Performance. Την επιμέλεια ανέλαβε φέτος ο πλέον ειδικός και καταξιωμένος Πάνος Γιαννικόπουλος με έργα και προτάσεις που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της αθηναϊκής φουάρ.

    Σταθερά παρόν και φέτος το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού ΚROMA για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους. Eξοικειώνει τους νέους με την τέχνη με σκοπό να συμβάλλει στη δημιουργία της νέας γενιάς φιλότεχνων.

    Επίκετρο το Ντιζάιν

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φίλους του ντιζάιν (design) παρουσιάζουν δύο ξεχωριστές συμμετοχές στην φετινή Art Athina 2023. Πρώτον, η έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, όπου η καρέκλα ένα συνηθισμένο, χρηστικό αντικείμενο  μετουσιώνεται σε έργο τέχνης.

    Διατρέχει την ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) συνοψίζοντας έναν αιώνα ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.

    Η Blue Cycle της Σουζάνας Λασκαρίδη

    Επιπλέον, στον «μυστικό» κήπο του Ζαππείου Μεγάρου θα φιλοξενηθεί η παρουσίαση Zappeion Garden x BlueCycle project. Η BlueCycle ανήκει στην κόρη του Πάνου Λασκαρίδη Σουζάνα Λασκαρίδη και εντάσσεται στην εποπτεία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

    Αποτελεί πρωτοποριακή εταιρεία, τη μοναδική ελληνική, κοινωνική εταιρία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας. Ίσως και παγκοσμίως τη μοναδική που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Στο πλαίσιο της Art Athina, η BlueCycle θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό της αποτύπωμα.

    Για τα τριάντα χρόνια

    Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα παρουσιαστεί το επετειακό λεύκωμα για τα τριάντα χρόνια της Art Athina. Την έκδοση επιμελήθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Ο Αδραχάς τελεί υπεύθυνος Τύπου της Art Athina μαζί με την καταξιωμένη δημοσιογράφο των Νέων Μαίρη Αδαμοπούλου. Ένα καταπληκτικό δίδυμο.

    Στο συγκεκριμένο λεύκωμα σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής αναδεικνύουν τον τρόπο η αθηναϊκή φουάρ διαμόρφωσε την εικαστική ζωή της πρωτεύουσας. Θα παρουσιαστεί στο ιδιαίτερο booth που θα σχεδιάσει ο Σταύρος Παπαγιάννης.

    Το βραβείο θα απονεμηθεί στον/στην…

    Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται ο θεσμός του βραβείου της Art Athina για νέο ή νέα καλλιτέχνη. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και παρουσιάζεται σε συνεργασία της με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Πρόκειται για ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

    Μπορούν να συμμετέχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η συμμετοχή τους κατοχυρώνεται με πρόταση από την γκαλερί τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.

    Πληροφορίες

    Την οπτική ταυτότητα της επετειακής Art Athina 2023 και τον κατάλογο της υπογράφει για έβδομη χρονιά η πολυβραβευμένη ομάδα του g design studio.

    Η φουάρ είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Αττική” 2021-2027

    Facebook: https://www.facebook.com/artathina.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/art_athina
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www. aavirtual. gr

    Art Athina 2023
    14-17 Σεπτεμβρίου
    Ζάππειον Μέγαρο



    ΣΧΟΛΙΑ