• Πολιτισμός

    Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας 2018

    Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου


    Στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα απονείμει το ΥΠΠΟΑ το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα, σε ειδική τελετή για την απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας η οποία θα διοργανωθεί εν ευθέτω χρόνω.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    Κατά δεύτερον, θα απονείμει στην πολυσχιδή Σώτη Τριανταφύλλου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2018 για Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο (εκδόσεις Πατάκη).

    Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2018 απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας (κατά αλφαβητική σειρά) στον Γιώργο Κυριακόπουλο για το έργο του Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες (εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ), και στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το βιβλίο Ο έτερος εχθρός (εκδ. Πόλις).

    Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για τη συλλογή Η επιστροφή των νεκρών (εκδ. Πόλις).

    Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξη Πολίτη για το έργο του Η ρομαντική λογοτεχνία στο έθνος κράτος 1830-1880: Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

    Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ρίκα Μπενβενίστε για τη Λούνα (εκδ. Πόλις).

    Το Ειδικό Θεματικό Βραβείο 2018 (για βιβλίο εκδόσεως 2017 που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα) απονέμεται  στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου για το έργο του Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους (εκδ. Πόλις).

    Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως για την απονομή τιμητικής διάκρισης στο λογοτεχνικό περιοδικό Ποιητική, το οποίο διευθύνει κατά σειρά ετών ο ποιητής και μεταφραστής Χάρης Βλαβιανός.

    Τα βραβεία αυτά αφορούν τις εκδόσεις του 2017. Η επιτροπή επιλογής των βραβείων αποτελείται από τους:

    1. Μαριλίζα Μητσού, Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Πρόεδρος
    2. Μαίρη Λεοντσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος
    3. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μέλος
    4. Κλαίρη Μιτσοτάκη, Συγγραφέας, Μέλος
    5. Κάλλια Παπαδάκη, Συγγραφέας, Μέλος
    6. Παυλίνα Παμπούδη, Συγγραφέας, Μέλος
    7. Έλενα Μαρούτσου, Κριτικός, Μέλος
    8. Άννα Αφεντουλίδου, Κριτικός, Μέλος
    9. Κώστας Καραβίδας, Κριτικός, Μέλος

    Όσον αφορά το παιδικό βιβλίο:

    Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη για το έργο με τίτλο Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2. Όταν ήρθαν για εμένα (εκδ.Πατάκη).

    Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται εξ ημισείας στην εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη και στον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το Η βάρκα που τη λένε μνήμη. Η μνήμη ως βάλσαμο της ψυχής και θεμέλιο της κοινωνίας (εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη) καθώς επίσης και στην εικονογράφο Σενγκ Σουν Ρατανάβαν (Seng Soun Ratanavanh) και στη συγγραφέα Ροδούλα Παππά για το Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…  Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές (εκδ. Νεφέλη).

    Μεγάλος κερδισμένος ο Βαγγέλης Ηλιοπουλος εφόσον σε αυτόν απονέμεται και το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το Θωμάς Q. BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου (εκδ. Πατάκη).

     

    Βαγγέλης Ηλιόπουλος

    Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Μαρίζα Ντεκάστρο για το έργο με τίτλο Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821. Ένας κόσμος σε κίνηση (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

    Και στην περίπτωση των παιδικών βραβείων οι βραβεύσεις αφορούν εκδόσεις του 2017. Η επιτροπή επιλογής βραβείων παιδικού βιβλίου αποτελείται από τους:

    1. Αναστασία Οικονομίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος
    2. Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος
    3. Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας , Μέλος
    4. Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος
    5. Σοφία Μαντουβάλου, συγγραφέας, Μέλος
    6. Κλαίρη Γεωργέλλη, εικονογράφος, Μέλος
    7. Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφος, Μέλος
    8. Κατερίνα Δερματά, κριτικός, Μέλος
    9. Χρύσα Κουράκη, κριτικός, Μέλος

    Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ και ειδικότερα τη διεύθυνση Γραμμάτων, “πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση απονομής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων εντός του 2019. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη διάθεση και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν τα μέλη των Επιτροπών, ώστε να γνωμοδοτήσουν για βραβεία τριών ετών στο διάστημα της διετούς θητείας τους, προκειμένου να επανέλθει ο θεσμός στην κανονικότητα του και να απονέμονται κάθε χρόνο τα κρατικά βραβεία που θα αφορούν στη βιβλιοπαραγωγή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς”.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ