• Υλικά απτικής ξενάγησης για μη βλέποντες

    Υλικά απτικής ξενάγησης για μη βλέποντες

    Πολιτισμός

    Alpha Bank: Η άλλη όψη του νομίσματος – Μισός αιώνας Ιστορίας

    • NewsRoom

    Μισό αιώνα Ιστορίας κρύβει η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, μία συλλογή που ιδρύθηκε το 1972 από τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο με στόχο τη διαφύλαξη και τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Με αφορμή αυτή την επέτειο, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στην καρδιά της Αθήνας, έως τις 23 Ιουλίου, παρουσιάζεται μία περιοδική έκθεση που δεν θα περίμενε κανείς να δει σε ένα Μουσείο νεότερης και σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μία έκθεση με 150 αρχαία νομίσματα από την περίφημη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Γιατί όμως βρίσκονται εκεί;

     

    Το νόμισμα ως αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης

    Γνωρίζουμε ότι το νόμισμα είναι το μέσο που ανακαλύφθηκε αρχικά για να διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των ανθρώπων, την κάλυψη δημοσίων δαπανών, την πληρωμή διοικητικών υπαλλήλων αλλά και την πληρωμή φόρων. Μήπως όμως υπάρχει και κάποια άλλη όψη του νομίσματος;

    Η απάντηση δίνεται στην ομότιτλη έκθεση, όπου 150 μικρά μεταλλικά αντικείμενα, αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους και μας συστήνουν μορφές από τη σφαίρα του μύθου και προσωπικότητες από τα ιστορικά χρόνια. Εικόνες χαραγμένες στην εξαιρετικά μικρή επιφάνεια του νομίσματος, με τόση δεξιότητα και υψηλή καλλιτεχνική έμπνευση, που δικαιολογημένα χαρακτηρίζουν το νόμισμα ως αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Και ως τέτοιο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

    Φθάνοντας στον εκθεσιακό χώρο, μας υποδέχονται η όμορφη νύμφη Αρέθουσα, από το δεκάδραχμο των Συρακουσών, το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης, και το νικηφόρο άρμα με τα καλπάζοντα άλογα του βασιλιά Φιλίππου Β΄, που του χάρισαν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, το 352 ή το 348 π.Χ.

    Γενική άποψη του εκθεσιακού χώρου
    Γενική άποψη του εκθεσιακού χώρου

     

    Από τη σφαίρα του Μύθου στον ρου της Ιστορίας

    Στη μεγάλη αίθουσα, με τον χαμηλό φωτισμό, λαμπυρίζουν τα νομίσματα, ορισμένα μάλιστα αρκετά σπάνια και όλα σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. Χωρισμένα στη Σφαίρα του Μύθου και στον Ρου της Ιστορίας, την ξενάγηση ανοίγει το Δωδεκάθεο, οι δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες θεών που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες εκφάνσεις της ζωής, το σύνολο των αξιών, των ιδανικών αλλά και των αδυναμιών της ανθρώπινης ύπαρξης. Ακολουθούν οι δευτερεύουσες θεότητες, οι οποίες, αν και σπουδαίες, δεν είχαν τόση δύναμη, όση οι Ολύμπιοι θεοί, αλλά διαδραμάτιζαν πάντοτε, σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

    Ο Ασκληπιός, η Κυβέλη, ο Ήλιος, ο Παν και η Ίρις διακρίνονται για τις ξεχωριστές τους ιδιότητες, ενώ δεν λείπουν οι προσωποποιήσεις αφηρημένων ιδεών και καταστάσεων, όπως η Τύχη και η Νίκη. Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ελληνική μυθολογία, συνιστούν οι ποτάμιες θεότητες, που ταυτίζονται με τις δυνάμεις της φύσης, και οι πολυάριθμες νύμφες, όμορφες, νεαρές γυναίκες, οι νεράιδες της λαϊκής μας παράδοσης.

    Νόμισμα της σικελικής Νάξου με τη μορφή του Διόνυσου
    Νόμισμα της σικελικής Νάξου με τη μορφή του Διόνυσου

    Μία μορφή που αγαπήθηκε πολύ από τους χαράκτες των νομισμάτων είναι ο ημίθεος Ηρακλής, σύμβολο ανδρείας και γενναιότητας. Το κεφάλι του κυριαρχεί στην εμπρόσθια όψη της πλούσιας, αργυρής νομισματοκοπίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στιγμιότυπα από τη ζωή του ήρωα, ήδη από τη βρεφική του ηλικία, αποτυπώνονται σε πλήθος νομισμάτων, από κάθε γωνιά του αρχαίου κόσμου. Μυθικοί ήρωες, βασιλείς, οικιστές, οι πρωταγωνιστές του Τρωικού πολέμου, συμπληρώνουν τις νομισματικές προσωπογραφίες από την ηρωική μυθολογία.

    Από τα νομίσματα δεν λείπουν και τα μυθικά όντα, τα εξωπραγματικά πλάσματα που δημιουργήθηκαν από την αχαλίνωτη ανθρώπινη φαντασία. Μορφές ανύπαρκτες, που γεννιούνται και πεθαίνουν με ιδιαίτερο τρόπο, όπως η Μέδουσα, ο Πήγασος, η Χίμαιρα, η Σφίγγα, ο Γρύπας και ο Κένταυρος.

    Νόμισμα των Οπουντίων Λοκρών με την όμορφη Περσεφόνη
    Νόμισμα των Οπουντίων Λοκρών με την όμορφη Περσεφόνη

     

    Νομίσματα με «πρωταγωνιστές» σπουδαίους ηγεμόνες

    Στις προθήκες των ιστορικών χρόνων, κυριαρχούν τα πορτρέτα σπουδαίων ηγεμόνων, ξεκινώντας ασφαλώς από τον Μέγα Αλέξανδρο, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που άφησαν τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία. Αν και θεοποιημένη, η μορφή που απαθανατίστηκε στα νομίσματα των Διαδόχων του και όχι στα δικά του. Ακολουθεί μία νομισματική πινακοθήκη ηγεμόνων, ανάμεσα στους οποίους ανακαλύπτουμε και τον σπουδαίο βασιλιά της Σπάρτης, τον Κλεομένη Γ΄, σε ένα από τα 10 σήμερα γνωστά νομίσματα σε όλο τον κόσμο.

    Μέσα από τα νομίσματα γνωρίζουμε δύο άγνωστους ηγεμόνες τον Υσπασίνη και τον Τιγραίο, που κυβέρνησαν στις περιοχές του σημερινού Ιράκ και Ιράν αντίστοιχα και πλήθος βασιλέων από τη Βακτρία (το σημερινό Αφγανιστάν) και την Ινδία, το ανατολικότερο σημείο όπου έφτασε ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Ξεναγήσεις
    `Ξεναγήσεις

    Στην έκθεση αυτή, για πρώτη φορά, η Συλλογή της Τράπεζας παρουσιάζει ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα! Aντικρίζουμε μεταξύ άλλων τον Βρούτο, τον δολοφόνο του Καίσαρα, τον Μάρκο Αντώνιο, που ερωτεύτηκε παράφορα τη σαγηνευτική Κλεοπάτρα, τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον αυτοκράτορα που μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο για τη μακραίωνη βυζαντινή ιστορία, και τον εξίσου σημαντικό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, που συνέδεσε το όνομά του με μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο βυζαντινό κράτος.

    Η έκτη και τελευταία προθήκη της έκθεσης αποτελεί μία πραγματική αποκάλυψη. Νομίσματα με στιγμές ανθρώπινης δραστηριότητας (κυνήγι, αθλητισμός, πόλεμος, χορός) και εικόνες από το ζωικό βασίλειο επιβεβαιώσουν την αχαλίνωτη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, την αστείρευτη έμπνευση των χαρακτών αλλά και τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

     

    Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank: Ένας μεγάλος και ανεκτίμητος θησαυρός

    Ο μεγάλος και ανεκτίμητος θησαυρός της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας, από το 2017, αποτέλεσε τη βάση βραβευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μορφή μουσειοβαλίτσας, που μέχρι σήμερα έχουν ταξιδέψει σε 312 σχολεία της χώρας και 32 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Μάλιστα, περισσότερα από 20.000 παιδιά έχουν γνωρίσει τη συναρπαστική ιστορία του νομίσματος. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουμε την ιστορία του νομίσματος, αλλά να παίξουμε και ανάλογα ψηφιακά παιχνίδια.

    Σε μία ξεχωριστή αίθουσα, μέσα από ένα χρονολόγιο και ένα βίντεο παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Συλλογής, που ξεκίνησε το 1972, από τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Ελλάδας. Η αγάπη του για το νόμισμα και το πάθος του για τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού οδήγησαν στη δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που σήμερα αριθμεί περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας νομισματικής κληρονομιάς.

    Η αίθουσα με την ιστορία της Συλλογής
    Η αίθουσα με την ιστορία της Συλλογής

    Τέλος, ένα στοιχείο, που εντυπωσιάζει, είναι ότι σε μία εποχή που όλοι μιλούν για συμπερίληψη, η Alpha Bank με την έκθεση αυτή κάνει πραγματικότητα τη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων των συνανθρώπων μας στα πολιτιστικά δρώμενα. Προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και σε άτομα με προβλήματα όρασης, με είσοδο δωρεάν για όλο τον κόσμο, και οργανωμένες ξεναγήσεις από την Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 23 Ιουλίου, για να την επισκεφτούμε και να ανακαλύψουμε την «Άλλη Όψη του Νομίσματος».

     

    Info:

    «Η άλλη όψη του νομίσματος»
    Επετειακή έκθεση για τα 50 χρόνια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank

    Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
    Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35

    Διάρκεια έκθεσης:
    03.05.2023 – 23.07.2023

    Μέρες και ώρες επίσκεψης:
    Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
    Παρασκευή: 10:00 – 20:00
    Τρίτη: Κλειστά

    Είσοδος δωρεάν

    **Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτικές ή/και κινητικές δυσκολίες