• Πολιτική

    Ζόραν Ζάεφ: «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”»

    • NewsRoom
    Ζόραν Ζάεφ

    Ζόραν Ζάεφ


    Ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, την Τουρκία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη του προς την τουρκική κυβέρνηση,   καθώς όπως υπενθύμισε, η Άγκυρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους  δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του.

    «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τα παράπονά του για την Ελλάδα. Όπως είπε θέλει να λύσει το πρόβλημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ με την βοήθεια των μεγαλύτερων φίλων του, διότι «δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό πρόβλημα εις βάρος μας εδώ και 25 χρόνια».

    «Φυσικά αναπτύσσουμε και επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα» έσπευσε να προσθέσει, για να ξεκαθαρίσει πως τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.

    Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως όλοι στα Σκόπια επιθυμούν τη λύση της διένεξης για το όνομα, ωστόσο για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε πως η λύση «θα προστατεύει τη φήμη και την ταυτότητα μας».

    Επιπλέον, κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πΓΔΜ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η πόρτα της «Μακεδονίας» είναι πάντα ανοιχτή για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να επενδύσουν αφορολόγητα για μια δεκαετία. Μάλιστα, για να ενισχύσει τη δοτική του στάση προς τους Τούρκους, ο Ζάεφ τόνισε ότι επιθυμεί να υπερδιπλασιάσει το ποσό που διακινείται στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, από 400 εκατ. δολάρια, σε πάνω από ένα δισ. δολάρια και μάλιστα διευκρίνισε ότι όσοι Τούρκοι μένουν στα Σκόπια μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους γλώσσα και κουλτούρα ελεύθερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Aλ. Τσίπρας: Το όνομα «Μακεδονία» θα δοθεί στα Σκόπια, κάθε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Το Σκοπιανό και ο σκοτεινός παράγοντας Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ