• Πολιτική

    Ζάεφ: Κατ’ αρχήν συμφωνία – Διασφαλίσαμε “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια


    «Ακόμη ένα βήμα» της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις για το Σκοπιανό αναμένει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ με αφορμή την ομιλία του την Τετάρτη για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του δήλωσε πως η κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί «σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή», ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

    Σημειώνεται ότι κ.Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» παραμένει ακόμα στο τραπέζι όπως επίσης και αν το συμφωνημένο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

    Σε αυτό που επέμεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως είχε πει από τις Βρυξέλλες και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, «στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το όνομα» επισημαίνοντας ότι οι «πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες».

    Πριν από το δημοψήφισμα, όμως, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν “μιλήσουν” σε δημοψήφισμα». Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.

    Ο Ζόραν Ζάεφ παρείχε ακόμα τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

    Τέλος, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι «η Μακεδονία” θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”” και πως “λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκοπιανό: Για «ισχυρή αποφασιστικότητα» και από τις δύο πλευρές κάνει λόγο ο Ντιμιτρόφ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας και Ζάεφ βρίσκουν λύση στο Σκοπιανό-Τα 3+1 ονόματα που είναι στο τραπέζι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άγκελα Μέρκελ: Επικοινώνησε τηλεφωνικά με Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ