• Πολιτική

    Ζάεφ: Δεν θα υπάρξει «πρόσθετο πρωτόκολλο» για τη «μακεδονική γλώσσα»

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει τη «μακεδονική γλώσσα», τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, διαψεύδοντας τις φήμες περί «πρόσθετου πρωτοκόλλου» που ετοιμάζει η Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος χώρας, ο κ. Ζάεφ, ερωτηθείς για το αν η δήλωση για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα ήταν αντιπαραγωγική για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα και επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικές και οι δύο πλευρές επί του θέματος.

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το σημαντικό που προκύπτει από τη Συμφωνία είναι η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας».

    «Το γεγονός είναι ότι η “μακεδονική γλώσσα” αποτελεί μέρος των νοτιο-σλαβικών γλωσσών και αυτό είναι κάτι που γίνεται αποδεκτό και αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και ότι πλέον θα είμαστε η “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», είπε συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ.

    Όπως τόνισε ο ίδιο, «πρέπει να δώσουμε προσοχή στο γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής μας, ενώ αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την “μακεδονική γλώσσα”».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Καμμένος σπάει το μορατόριουμ: Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ λήγει κάθε συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ζάεφ: Η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα προστατεύονται από την συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ