Πολιτική

Ξανθός: Αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Υγεία

  • NewsRoom
ξανθός-ανδρέας

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός


Την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Υγεία επεσήμανε απόψε με ομιλία του στον Βόλο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζοντας και το πλαίσιο των αλλαγών.

Το ΕΣΥ τόνισε ο υπουργός , υπήρξε η μεγάλη τομή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα που όμως είχε ένα σημαντικό έλλειμμα εφαρμογής: τη μη ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Δημόσιων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα, πέραν των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο, τα οποία όντως αναβάθμισαν την περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

«Το νέο μοντέλο αναπτύσσει το Δημόσιο Σύστημα, αλλά αντικειμενικά αφήνει χώρο (μέσω των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ) στην συμπληρωματική και επικουρική εργασία και λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα με κανόνες, ελέγχους και ποιοτικές αξιολογήσεις. Το κρίσιμο σημείο είναι να αντιληφθούν όλοι, δηλαδή και ο επαγγελματίας υγείας ότι δεν απειλείται, αλλά αναβαθμίζεται ο ρόλος του, και οι πολίτες ότι η πρόληψη δεν υποκαθιστά την ανάγκη εξειδικευμένης και ακριβής φροντίδας, αλλά ότι είναι μια επένδυση σε καλύτερη ατομική υγεία και σε μέτρα που θα αφορούν όλο τον πληθυσμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας .

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο υπουργός παρατήρησε πως «έτσι οργανώθηκε και συντηρήθηκε ένα καθεστώς μη τεκμηριωμένης επιστημονικά ιατρικής πρακτικής, προκλητικής ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλευτικών πράξεων, συναλλαγής με τα ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκων, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου του κόστους» και ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα από το υπουργείο Υγείας.

Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του κ.Ξανθού στον πολυχώρο «Αχίλλειον» στον Βόλο, τριάντα περίπου άτομα από την Επιτροπή Αγώνα Βόλου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες εισέβαλαν στον χώρο και σήκωσαν τρία πανώ με αντικυβερνητικό σύνθημα και διαμαρτυρία κατά της βιομηχανίας ΑΓΕΤ για την καύση απορριμμάτων.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός εγκαινίσε το πρωί την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Λάρισας, στη συνέχεια πραγματοποίησε εγκαίνια του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών και είχε συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Βόλου και το απόγευμα εγκαινίασε την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγριάς Βόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Ξανθός: Φέτος θα είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αποστολόπουλος: Τι έγινε με το Υγεία, τι θα γίνει με το Ντυνάν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το κρύο ενοχλεί τα μάτια. Πότε να ανησυχήσετε!


ΣΧΟΛΙΑ