• Πολιτική

    WSJ: Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στο ιρανικό τάνκερ

    • NewsRoom

    Το ιρανικό τάνκερ Grace 1


    Σε αδιέξοδο μοιάζει να είναι το ιρανικό τάνκερ που απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal- δεν υπάρχει χώρα της Μεσογείου πρόθυμη να παράσχει βοήθεια, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

    Η εφημερίδα, μάλιστα, τονίζει πως υπάρχει και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του δεξαμενόπλοιου στην Μεσόγειο Θάλασσα.

    Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

    Αρχικά ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

    «Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στο τάνκερ» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο αμερικανικό δημοσίευμα. Μία εξ αυτών, μάλιστα, ενώ αρχικώς είχε δεχθεί να συνεργαστεί με το ιρανικό τάνκερ, τελικώς άλλαξε γνώμη και εγκατέλειψε τα σχετικά σχέδια, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.

    Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να αψηφήσουν τα μηνύματα της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

    Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει, ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.

    Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα βοηθήσει το ιρανικό πλοίο, εφόσον σκοπεύει να παραδώσει το φορτίου του στη Συρία, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την ΕΕ και κάτι το οποίο, πάντως, αρνείται η Τεχεράνη.

    «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχθεί πιέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχουν προωθηθεί από τις αμερικανικές αρχές» έσπευσε να προσθέσει, ιλώντας στον «ΑΝΤ1».



    ΣΧΟΛΙΑ