• Πολιτική

    Βρυξέλλες: Το 2020 οι αποφάσεις στο ελληνικό αίτημα για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων

    • NewsRoom


    Στη διευκρίνηση πως οι αποφάσεις σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για αλλαγή στη χρήση των κερδών των ομολόγων θα παρθούν εντός του 2020 και όχι στο επερχόμενο Eurogroup της Πέμπτης, προέβη κοινοτικός αξιωματούχος.

    Όπως ανέφερε, υπάρχει πράγματι η δυνατότητα για την χρήση των κερδών των ομολόγων για «συμφωνημένες επενδύσεις», «ωστόσο η σημαντική απόφαση αφορά στο αν με αυτό θα αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας». Κάτι που όπως εξήγησε θα συζητηθεί «μέσα στον επόμενο χρόνο».

    Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα εν λόγω κέρδη ομολόγων (περί τα 650 εκατ ευρώ ανά 6μηνο) να μην οδηγούνται αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα,  αλλά να ενταχθούν στον προϋπολογισμό ως έσοδο και να αντισταθμισθούν με συμφωνημένες δαπάνες τόνωσης των επενδύσεων, ενεργοποιώντας σχετική πρόβλεψη της συμφωνίας του 2018.

    Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η έγκριση της χρήσης τους θα συζητηθεί με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αφότου γίνει γνωστή η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, το συγκεκριμένο αίτημα δεν μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς η έκθεση για την 4η αξιολόγηση αναμένεται προς τα τέλη του μήνα.

    Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προβλέψεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν λίγο πριν το Eurogroup της Πέμπτης, (σ.σ. φθινοπωρινές εκτιμήσεις), δεν θα ήταν ιδιαίτερα καλές. Ωστόσο όπως πρόσθεσε δεν θα δείχνουν εικόνα ύφεσης ανά την ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ