• Πολιτική

    Βρέθηκαν λογαριασμοί του Γ. Παπαντωνίου και στη Γαλλία

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου


    Νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου εντοπίστηκαν, αυτή τη φορά στη Γαλλία. Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει ήδη επιχειρήσει να μπλοκάρει το άνοιγμά τους, ενώ νέες πληροφορίες από τα στοιχεία που τον έστειλαν στη φυλακή, αποκαλύπτουν ενα γαϊτανάκι μεθοδεύσεων και απόπειρας συγκάλυψης από το ζευγος Παπαντωνίου.

    Πλέον, οι Έλληνες ανακριτές αναμένουν από τις γαλλικές αρχές τα νέα στοιχεία που ίσως δώσουν νέα τροπή στην έρευνα. Αναζητώντας το δρόμο του μαύρου χρήματος οι ανακριτές έστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Γαλλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία (όπου έχει βάση και η εταιρεία Thales).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός φέρεται ότι έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμά τους.

    Μεγάλη βοήθεια προσέφερε στην ροή του χρήματος η κυπριακή ΜΟΚΑΣ (αρχή για το ξέπλυμα), καθώς από αυτή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των λογαριασμών των off-shore του αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα.

    Οι ανακριτές περιμένουν την απάντηση της Βουλής στο αίτημά τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού για το αδίκημα της δωροδοκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την ανυπαρξία στοιχείων για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και την απολογία του φίλου του επιχειρηματία που «έδωσε» τον Γιάννο, οι ανακριτικές αρχές στάθηκαν και σε ένα ακόμη σημείο για να οδηγήσουν τον πρώην υπουργό στη φυλακή.

    Παρά τους ισχυρισμούς του κ. Παπαντωνίου, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017. Παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

    Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Τότε το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι του λογαριασμοί στην Ελβετία. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

    Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των αρχών από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία -ο οποίος διακίνησε τα 2,8 εκ φράγκα- η οποία χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τις Ελβετικές αρχές τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.

    Άμεσα αναμένεται και η κατάθεση στους Έλληνες ανακριτές και του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Thales.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισαγγελική αναίρεση για την αθώωση στο γκέτο της Μανωλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κ. Κατσίφα από Έλληνα ιατροδικαστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σύζυγος Παπαντωνίου: O Γιάννος είναι τζέντλεμαν



    ΣΧΟΛΙΑ