• Πολιτική

    Βρετανία: Τέλος στην αυτόματη πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών

    • NewsRoom
    Σοκαρισμένος ο Μπόρις Τζόνσον από την τραγωδία στη Μάγχη-Τουλάχιστον 31 οι νεκροί

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός Βρετανίας


    Με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση η Βρετανία ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην αυτόματη πρόωρη αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί για αδικήματα τρομοκρατίας, μετά και το τελευταίο περιστατικό με την επίθεση με μαχαίρι στο Στρίθαμ.

    Η ρύθμιση, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ και για όσους κρατούνται σήμερα στις φυλακές, ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ. Ο υπουργός ανέφερε πως τα νέα μέτρα που θα νομοθετήσει θα προβλέπουν ότι οι καταδικασθέντες για τρομοκρατικά αδικήματα θα πρέπει να εκτίουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής τους και να μην μπορούν να αποφυλακιστούν εάν προηγουμένως δεν δοθεί η συγκατάθεση ειδικών από το συμβούλιο αποφυλάκισης, το οποίο θα αναλαμβάνει να εκτιμά το ρίσκο που ενέχει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Μέχρι σήμερα, οι κρατούμενοι μπορούσαν να αποφυλακιστούν αυτόματα, με τη συμπλήρωση του μισού της ποινής τους.

    Ενημερώνοντας το Σώμα, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο Στρίθαμ είχε εκτίσει μόλις τη μισή ποινή του – και αποφυλακίστηκε πριν μία εβδομάδα – ενώ το συμβούλιο αποφυλάκισης δεν είχε λόγο στην απόφαση, καθώς αυτή προβλέπεται αυτομάτως από το νόμο.

    Η νέα νομοθεσία θα εισαχθεί, όπως είπε, το συντομότερο δυνατό.

    «Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση μεγάλης βαρύτητας και ως τέτοια απαιτεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας και σε όσους τώρα εκτίουν ποινές», ανέφερε, προσθέτοντας πως στα νέα μέτρα θα περιληφθούν και αυτά που είχαν συζητηθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπως μεγαλύτερες ποινές για σοβαρούς εγκληματίες, χρήση ανιχνευτή ψεύδους, εκτίμηση ρίσκου για δικαστική επιτήρηση κ.α.



    ΣΧΟΛΙΑ