• Πολιτική

    Βρετανία – Νέο μεταναστευτικό σύστημα: Κλείνει την πόρτα σε ανειδίκευτους και σε όσους δεν μιλούν Αγγλικά

    • NewsRoom


    Νέο σχέδιο μεταναστευτικού καθεστώτος ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία με σκοπό να πάρει ξανά τον πλήρη έλεγχο των συνόρων, καθώς, σύμφωνα με τον Guardian, θα κλείνει την πόρτα σε ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα.

    Η κυβέρνηση επρόκειτο να χρησιμοποιήσει το αυστραλιανό μοντέλο προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να αναλάβει «τον πλήρη έλεγχο» των βρετανικών συνόρων για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες» με σκοπό να εξαλείψει την «διαστρέβλωση» που προκαλούσε η ελευθερία των μετακινήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως επίσης και να τερματίσει την εποχή της φθηνής εργασίας σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

    Το νέο αυτό σύστημα μετανάστευσης, πρόκειται να υιοθετηθεί από τη 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

    Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν λαμβάνει κοινής αποδοχής από τους Βρετανούς, καθώς έχει ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στον κλάδο των βιομηχάνων οι οποίοι κάνουν λόγο για επίθεση της κυβέρνησης στην οικονομία, και προειδοποιούν για «καταστροφικές συνέπειες» που περιλαμβάνουν απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και λουκέτα σε εργοστάσια.

    Το 10σέλιδο σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι τα βρετανικά σύνορα θα είναι κλειστά σε ανειδίκευτους εργάτες και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά όπως επίσης και ότι όποιος θέλει να έρθει στη Βρετανία για να εργαστεί θα πρέπει να έχει στα χέρια του προσφορά θέσης εργασίας με ετήσιες απολαβές 25.600 λιρών. Για ειδικότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη όπως για παράδειγμα στους νοσηλευτές προβλέπεται και χαμηλότερο όριο των απολαβών τους. Ακόμα κατεβαίνει το όριο για τις σπουδές από το degree στα πτυχία A-levels ή τα ισότιμά τους.

    Επίσης το σχέδιο αυτό αναφέρει ότι στα σημεία συνοριακού ελέγχου δεν θα γίνονται δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προκειμένου να εμποδιστούν περιστατικά εργατών εκτός χωρών ΕΕ να «ξεγελάσουν» το σύστημα με πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες, όμως θα παραμείνει το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης σε καλλιτέχνες (διασκεδαστές, ζωγράφους, μουσικούς) και αθλητές.

    Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια που θα απλοποιεί τις νέες διατάξεις για τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021 όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αντιμετωπίζονται όπως οι πολίτες οποιαδήποτε άλλης εθνικότητας.

    Η γενική διευθύντρια του βρετανικού συνδέσμου βιομηχανιών χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την αφαίρεση του περιορισμού σε ειδικευμένους εργάτες αλλά προειδοποίησε ότι «σε ορισμένους τομείς θα έχουμε προβλήματα». Σύμφωνα με την ίδια «θα επηρεαστούν κυρίως εταιρείες στο χώρο της υγείας, των κατασκευών, της φιλοξενίας, των εστιατορίων».

    Σύστημα με τους πόντους

    Σύμφωνα με αυτό, οι εργαζόμενοι που θα θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να τους έχει προσφερθεί μια εξειδικευμένη εργασία σε έναν «εγκεκριμένο εργοδότη». Θα τους απονέμονται 50 μονάδες αν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

    Συνολικά, οι μετανάστες θα πρέπει να φθάσουν τις 70 μονάδες για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας επίσης βαθμούς για τίτλους PhD, τον προσφερόμενο μισθό και την εργασία σε τομέα με ελλείψεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ