• Πολιτική

    Βούτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κυρωθεί με 151 ψήφους, αλλιώς θα υπάρχει ζήτημα

    • NewsRoom
    βουτσης

    Νίκος Βούτσης


    Την ανάγκη η συμφωνία των Πρεσπών να ψηφιστεί από 151 βουλευτές προκειμένου να έχει ισχυρή ισχύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στους διεθνείς οργανισμούς εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του Συντάγματος για πλειοψηφία με λιγότερους βουλευτές σε περίπτωση αποχής μερίδας του κοινοβουλίου.

    «Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    «Αν δεν τους έχει»; ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης.

    «Τότε θα ξέρουμε» απάντησε.

    «Εμείς τους βγάζουμε 149», σχολίασε δημοσιογράφος για να εισπράξει την απάντηση:

    «Αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο».

    Ερωτώμενος αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

    «Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια», διαβεβαίωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις μετακινήσεις βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο ίδιος, ήδη από τον Νοέμβριο, είχε πει δημόσια ότι θα δοκιμάζεται η συνοχή και υπόστασή τους ανεξαρτήτως της συμφωνίας των Πρεσπών.

    «Είναι θέμα του κάθε κόμματος πώς το αντιμετωπίζει. Σε μια οκτακομματική Βουλή που πάει στην τέταρτη Σύνοδό της και σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να είμαστε επιεικείς. Μετακινήσεις από μικρότερα κόμματα συμβαίνουν. Το ότι κάθε κόμμα δίνει την δική του ερμηνεία είναι δικαίωμα του, δεν είναι όμως ανάγκη να λασπολογούμε, ή να βρίζουμε, ή να βάζουμε ταμπέλες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Τέλος, ο κ. Βούτσης καταδίκασε ενέργειες και απειλές που γίνονται εναντίον βουλευτών, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα όταν μπαίνουν αφίσες τους ή στοχοποιούνται με εκδηλώσεις έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.

    «Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά όταν η συζήτηση γίνεται σε αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτοσυγκράτηση, αλλά και σαφή κυρίως καταδίκη αυτών των φαινομένων. Είναι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να στοχοποιούνται βουλευτές, ή να τους δημιουργούνται εκβιαστικές καταστάσεις» επεσήμανε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έντονες φήμες για επίσπευση των διαδικασιών κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών – Καταλύτης το Ποτάμι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το δίλημμα του Ποταμιού: Υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αποχή;



    ΣΧΟΛΙΑ