• Πολιτική

    «Βουλιάζει» στο χάος το Brexit: Η Μέι παραδέχεται ότι ακόμη δεν έχει τις ψήφους που θέλει από τη Βουλή


    Καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν δόθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός θα φέρει την συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί.

    η Βρετανίδα πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι παρά τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών, εξακολουθεί να μην έχει τη στήριξη υπουργών και βουλευτών.

    Κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την περασμένη εβδομάδα, όταν από τις Βρυξέλλες, αναγνώριζε την κόπωση του βρετανικού λαού και απέδιδε μεγάλος μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο του Brexit στους Βρετανούς βουλευτές, η Τερέζα Μέι τόνισε σήμερα ότι σέβεται το γεγονός ότι κάνουν τη δουλειά τους, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις τους.

    Η δική της επιθυμία, τόνισε για μία ακόμη φορά η Μέι, ήταν η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαίκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Πρωταρχικός ωστόσο στόχος της ήταν, είναι και θα είναι η προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξ ου και κατέληξε στη λύση της αναβολής, την οποία αιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με επιστολή της στον πρέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Μέι δύο επιλογές: παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων -διαφορετικά, στις 12 Απριλίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τα επόμενα βήματά του ή να αποχωρήσει οριστικά, χωρίς συμφωνία.

    Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν η συμφωνία της με την Ε.Ε. δεν πάρει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο, αυτό θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα, χωρίς να αλλάξει τίποτα απολύτως για ημερομηνία που έχει οριστεί διεθνώς για το Brexit.

    Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι είχε συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε να στηρίξει την Συμφωνία Αποχώρησης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια η πρωθυπουργός της Βρετανίας να ανακοινώσει στους βουλευτές ότι δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη στήριξη, για να τεθεί εκ νέου το Brexit σε ψηφοφορία στη Βουλή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Παραίτηση με αντάλλαγμα συμφωνία προτείνει η Μέι



    ΣΧΟΛΙΑ