• Πολιτική

    Brexit: Παραίτηση με αντάλλαγμα συμφωνία προτείνει η Μέι


    «Όλο και πιο πιθανό» φαίνεται το σενάριο ενός no-deal Brexit όπως δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    «Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο» ξεκαθάρισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο no deal.

    Το βρετανικό δίκτυο ITV μετέδωσε εν τω μεταξύ ότι η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να παραιτηθεί σε περίπτωση, που εγκριθεί η συμφωνία της από τη Βουλή, σε μία προσπάθεια να πείσει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της.

    «Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τονΝτέιβιντ Ντέιβις και άλλους στο Τσέκερς πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τερέζα Μέι δεν έδωσε… κάτι συγκεκριμένο και «δεν υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί».

    Σε περίπτωση που η τρίτη ψηφοφορία για το Brexit έχει την ίδια κατάληξη, αν απορριφθεί δηλαδή, ίσως η Βρετανία να μην φύγει τελικά από την Ε.Ε. και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια συνταγματική κρίση και μια κρίση της δημοκρατίας κατά τον υπουργό Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ.

    «Είτε φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία… είτε φεύγουμε χωρίς συμφωνία, κάτι που είναι δυνατό, αλλά πιστεύω πως το κοινοβούλιο το καθιστά απίθανο, ή δεν φεύγουμε καθόλου, κάτι που πιστεύω πως θα προκαλούσε μια κρίση δημοκρατίας, καθώς και συνταγματική κρίση», δήλωσε ο Φοξ στο ραδιόφωνο του BBC.

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στη Ντάουνιγκ Στριτ από το μεσημέρι της Δευτέρας, 25/3, ενώ αργότερα είναι προγραμματισμένη μια ακόμη συζήτηση της Βουλής για το Brexit, η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ