• Πολιτική

    Tσίπρας σε Μητσοτάκη: Προκηρύξτε εκλογές για να λάμψει η αλήθεια

    • Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πέμπτης μέρας της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023», Αθήνα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νέου προϋπολογισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ


    Με σκληρή γλώσσα, βαριά υπονοούμενα, και δεικτικά σχόλια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την ψήφιση του Κρατικού Προυπολογισμού, επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στο πεδίο της σκανδαλολογίας που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, ζητώντας για ακόμη μια φορά με επιτακτικό τρόπο εκλογές εδώ και τώρα.

    Στο κάδρο των ευθυνών έβαλε προσωπικά τον Πρωθυπουργό “Τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν, αυτό είστε κ. Μητσοτάκη” είπε μεταξύ άλλων στο δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε με έμφαση ότι είναι ένας “Προϋπολογισμός λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης, θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη” προσθέτοντας “Άρα, θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δεν θα εφαρμοστεί», όπως είπε, καθώς «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα”.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ήταν η δική σας παράταξη και οι αποτυχίες σας που οδήγησαν σε μια τρομακτική δημοσιονομική προσαρμογή…

    Νομίζετε ότι σε αυτή τη χώρα η ιστορία ξεκινά από το 2015» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την ΝΔ ότι παρέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα χρεοκοπημένη». Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετώπισε την κρίση που εσείς φτιάξατε στον ελληνικό λαό, τη δική σας την κρίση» δήλωσε, εστιάζοντας στην «εντιμότητα».

    Συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος ότι «μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία, σας παραδώσαμε μια χώρα με έξοδο στις αγορές» ανέφερε, σχετικά με την κατάσταση της χώρας το 2019 και υποστήριξε πως «ξαναγυρίσατε την πλειοψηφία των πολιτών σε μαύρες μέρες».

    «Πράγματι σας έτυχε η πανδημία και καταγράψετε και εκεί αρνητικό ρεκόρ», όπως τόνισε, «γιατί αφήσατε το ΕΣΥ στην μοίρα του».

    Έμφαση έδωσε στο κύμα ακρίβειας τονίζοντας πως «η ακρίβεια έγινε αβάσταχτη για το μέσο νοικοκυριό… Η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζετε είναι της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς – Ευνοείτε την αισχροκέρδεια των τραπεζών 2,35 δισ. στο εξάμηνο και πουλάτε δήθεν τσαμπουκάδες με τις επιλογές σας συνεχώς πολλαπλασιάζετε τις συνέπειες της κρίσης…

    Ακόμη και αν δεχθούμε ότι μέρος της ακρίβειας είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια είναι made in Greece» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή της βενζίνης και στην χονδρική τιμή του ρεύματος, τη στιγμή που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη….Φέτος τα Χριστούγεννα θα μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τα μισά από αυτά που μπορούσαν να αγοράσουν πέρυσι» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως αυτή είναι η τραγική εικόνα της Ελλάδας του κ. Μητσοτάκη.

    Στον αντίποδα, «υπάρχουν και κάποιοι που μάλλον θα πίνουν νερό στο όνομά σας» περιέγραψε και πρόσθεσε πως «εδώ δεν έτυχε, πέτυχε το σχέδιό σας», για μια αναδιανομή του πλούτου προς τους «λίγους και ισχυρούς».

    Οξεία ήταν η κριτική για τους χειρισμούς στο πεδίο των τραπεζών «Χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια” και σχολιάζοντας την διαμάχη κυβέρνησης – τραπεζιτών είπε με σαρκαστική διάθεση «σιγά τα αίματα. Εσείς επιλέγετε να τους μαλώνετε, αντί να τους φορολογείτε”. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής πρόσθεσε «Άνθρακες ο θησαυρός της οικονομικής σας πολιτικής …δεν βγαίνει άλλο η εξίσωση για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» και αναφερόμενος στο τι προτίθεται ο ίδιος και το κόμμα τους να πράξει ισχυρίστηκε ότι «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε θαύματα. Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε. Ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει η δικαιοσύνη».

    Εκεί που οι τόνοι ανέβηκαν ήταν στο σημείο της ομιλίας του που αναφέρθηκε στη σκανδαλολογία και τις υποκλοπές “Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia … Αν δεν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς και τους αρχηγούς και δεν έχετε αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές …Αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος – Γιατί φοβάστε και δεν θέλετε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ και των παρόχων για τις υποκλοπές; …Το αύριο θέλει φως, δικαιοσύνη, Δημοκρατία, εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός”

    Δείτε εδώ όλη την ομιλία:

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 – «Είστε κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος»



    ΣΧΟΛΙΑ