• Πολιτική

    Βουλή: Την Παρασκευή η κύρωση των ΠΝΠ με τα τελευταία έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό και την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα


    Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί την  ερχόμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονική κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

    Πρόκειται για τις τελευταίες ΠΝΠ με τις οποίες κλείνει ο κύκλος τον έκτακτων μέτρων για την επιδημική κρίση.

    Οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου, συζητήθηκαν σήμερα στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων δεδομένου ότι αφορούν στον τομέα ευθύνης 9 υπουργείων. Αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί η ακρόαση φορέων και η συζήτηση των άρθρων.

    Τι ανέφεραν οι εισηγητές των κομμάτων

    «Βγήκαμε από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με σοβαρές, λαμβανομένων των συνθηκών, αλλά περιορισμένες απώλειες, αποδεικνύοντας ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Ανακτήσαμε το χαμένο κύρος της χώρας μας, αποκαταστάθηκε το αίσθημα υπερηφάνειας και δεχθήκαμε δικαίως τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα. Είναι τώρα η ευκαιρία, τηρώντας αυστηρά το πλάνο και τα μέτρα, να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός.

    Επιφύλαξη για την τελική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως η πανδημία απέδειξε ότι δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας αυτό που θα μας έσωζε γιατί η κοινωνία στάθηκε όρθια από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της πανδημίας, απέφυγε την κριτική και έκανε προτάσεις. «Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Δεν το αμφισβητούμε. Εσείς λέτε ότι είναι έργο της κυβέρνησης. Εμείς λέμε ότι ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από αυτά που έγιναν στην Ιταλία», είπε ο βουλευτής.

    «Για άλλη μια φορά ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο – μαμούθ που συνιστά παράδειγμα κακής νομοθέτησης», ανέφερε ο Ανδρέας Πουλάς,ο ειδικός αγορητής από το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ότι «εκτός από το μεγάλο αριθμό άρθρων -158 άρθρα- που περιλαμβάνει, εισάγει διατάξεις άσχετες με την αντιμετώπιση της Covid, χωρίς επείγοντα χαρακτήρα, για σειρά ρουσφετολογικών διευθετήσεων. «Η σπουδή με την οποία εισάγετε αυτές τις διατάξεις δείχνει ότι δεν αλλάζετε πρόσωπο αλλά είστε η κυβέρνηση των δικών σας παιδιών», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

    «Ισοπέδωση δικαιωμάτων, όσων έχουν απομείνει», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης που παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα από το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πολιτική που ακολούθησε ώστε να βγουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από το lockdown, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού το λογαριασμό έστειλε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. «Από τα τέλη Γενάρη, με 9 ΠΝΠ και πάνω από 350 υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, η κυβέρνηση έδωσε τα νέα όπλα στο κεφάλαιο ώστε να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα», είπε ο βουλευτής.

    «Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν επιδοτεί την εργασία αλλά την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων. Αυτό θα κοστίσει πολύ ακριβά στην οικονομία μας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και προειδοποίησε ότι η επίκληση του κορονοϊού για τα μέτρα δεν θα πείσει κανέναν, διότι στο τέλος θα μετρήσει η ουσία και όχι η επικοινωνία. «Η ουσία θα φανεί στο τέλος του χρόνου από το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και επισήμανε ότι «εμείς μέναμε σπίτι, όταν η κυβέρνηση προετοίμαζε τους πλειστηριασμούς των κατοικιών».

    Μαζικά τεστ και ψηφιακή ιχνηλάτιση ώστε να φανεί ποιοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ποιοι αρνητικοί, για την υγειονομική θωράκιση και για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας σε σωστές βάσεις, ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδη, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου. «Από τη φάση της σκληρής και απόλυτης καραντίνας, τώρα γίνεται το αντίθετο. Βγαίνουμε από τα σπίτια μας στα τυφλά», είπε η βουλευτής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα. Όσο για τα μέτρα στήριξης, είπε ότι «είναι άτολμα και ανεπαρκή, είναι ασπιρίνες μπροστά στην κρίση πτώχευσης», και γι΄αυτό το ΜέΡΑ 5 θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.

    Προμήθειες

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με άρθρο που έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των ΠΝΠ, κάνει «απαράδεκτη προσπάθεια να καθαρίσει τη σκανδαλώδη συμπεριφορά και πρακτική του κ. Καρβέλη, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ». Όπως είπε, με την προωθούμενη διάταξη, δαπάνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, κατά την περίοδο της πανδημίας, θεωρούνται νόμιμες. «Του δίνετε νομική κάλυψη να την επικαλεστεί στο δικαστήριο, διότι παρήγγειλε τις στολές της υψηλής προστασίας με 18 ευρώ ενώ στην 1η ΥΠΕ τις πήραν με 8 ευρώ. Έλεγε ότι θα τις φέρει σε συγκεκριμένο χρόνο, δεν τις έφερε και τον νομιμοποιείτε αν και δεν τις έχει φέρει και τώρα ακόμα. Αυτό είναι βάζω πλάτη στο πλυντήριο», είπε ο Παύλος Πολάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη

    «Δεν έγινε καμία απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ΠΝΠ, επειδή αναφέρεστε και στην 6η ΥΠΕ αλλά και σε όλες τις ΥΠΕ», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι «με βάση την ΠΝΠ, υπήρχαν δημόσιες προσκλήσεις προκειμένου να υποβληθούν προσφορές».

    Καθώς ο κ. Πολάκης έθεσε ζήτημα και για τα τεστ αντισωμάτων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως θα γίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, το έχουμε αποδείξει», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

    Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης»

    «Δεν πήραμε μόνο έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε υγειονομικό επίπεδο», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε και σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν και που λαμβάνονται ακόμα, υπαγορεύονται από την αδήριτη ανάγκη να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομία της χώρας επανεκκινεί».

    Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, όλες οι παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στηρίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε αυταπάτες που τις πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

    Ο υφυπουργός αναφερόμενος στην τρίμηνη παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι είναι μέτρο που επιβάλλεται από τις συνθήκες. Παράλληλα επισήμανε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την προστασία και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την κρίση, μέσα από ένα πρόγραμμα-γέφυρα, με επιδότηση του κράτους.

    Αναφερόμενος στον τομέα των αερομεταφορών, ο κ. Βεσυρόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί διότι η βιωσιμότητά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Συνεπώς η ρύθμιση που τίθεται προς ψήφιση αφορά τις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων στη διευκόλυνση εξόφλησης των χρηματικών οφειλών τους στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Αντίθετα, η μετάθεση εξόφλησης των οφειλών τους επιβαρύνεται με το επιτόκιο που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

    «Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης αλλά και προσδώσουμε μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία. Η δύσκολη αυτή προσπάθεια απαιτεί ευθύνη και ωριμότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός στηρίζονται σε ένα μεγάλο κεφάλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχτισαν μαζί με τον ελληνικό λαό. Αυτό το κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε για να βγούμε από την κρίση, για να επανέλθει η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

    Κατερίνα Παπανάτσιου: «Μισή δουλειά, μισός μισθός»

    Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκή και περιορισμένης εμβέλειας, πολλά από τα μέτρα. «Οι επιλογές της κυβέρνησης ακόμη και με λύσεις που δίνουν κάποια ρευστότητα, δημιουργούν νέα χρέη και αφήνουν ξεκρέμαστο το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων και των πολιτών», είπε η κ. Παπανάτσιου. Ιδίως για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η βουλευτής υπογράμμισε ότι απαιτείται σχέδιο για τη συνέχεια διότι δεν θα έχει περάσει ακόμη η καταιγίδα. Κάλεσε πρωτίστως την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει στο δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός», αν αποτελεί σχέδιο η απελευθέρωση των απολύσεων και το πάγωμα του κατώτατου μισθού.

    Ο Έβρος

    Μεταξύ των διατάξεων που έχουν περιληφθεί στις ΠΝΠ είναι και η διάταξη με την οποία ανατίθεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου κατασκευής και επέκτασης τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ό,τι εξασφαλίζει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κατασκευή του εμποδίου, το κόμμα του το στηρίζει.

    Παράλληλα άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση που αποδέχθηκε ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων ότι μπήκαν στο ελληνικό έδαφος ξένες δυνάμεις. «Αύριο η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να έχουμε απόλυτη ενημέρωση για τα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι, αρχικά έγιναν ατυχέστατες δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών σε κρατικό μέσο ενημέρωσης, τις οποίες στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας προσπάθησε να διορθώσει.

    Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ