• Πολιτική

    Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    • NewsRoom
    Κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ποιοι εξαιρούνται, πότε το πρόστιμο είναι 50 ευρώ

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)


    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Στην ονομαστική ψηφοφορία υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 141 βουλευτές σε σύνολο 299 βουλευτών.

    Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου στις ομιλίες τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «εξυπηρετεί συμφέροντα». «Δεσμεύθηκε», μάλιστα, πως την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει και αυτό το νομοσχέδιο, όπως έχει δεσμευθεί για αυτό για τα εργασιακά, για το πτωχευτικό και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το με το νομοσχέδιο επιχειρείται η κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και πως εξαπατά τους νέους ασφαλισμένους.

    Απαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «θέλουμε οι νέοι από αριθμοί που είναι σήμερα που βάζουν τα χρήματά τους σε έναν κουβά για να πληρώνουν τους σημερινούς συνταξιούχους, να τους δείξουμε εμπιστοσύνη και να τους αφήσουμε να κάνουν ατομικούς λογαριασμούς. Ώστε να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, και να έχουν έλεγχο στη σύνταξή τους. Οι νέοι δεν εμπνέονται από το σημερινό σύστημα όπως εσείς γιατί έχουν δει όλες τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό είναι το όραμά σας να το χαίρεστε, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι προσέγγιση Ευρώπης, ούτε κοινής λογικής».

    Oλοκληρώνοντας την διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, τόνισε πως «παρά τις οπισθοδρομικές αντιδράσεις, φέρνουμε μια σύγχρονη μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και χρόνια» και δήλωσε πως «είμαι λοιπόν περήφανός που εδώ και 8 μήνες συμμετέχω σε ένα εγχείρημα που είχε ήδη ξεκινήσει πριν πάω, για το οποίο είχε την ευθύνη ο υφυπουργός ο κ. Τσακλόγλου».

    Επέκρινε την αντιπολίτευση ότι «εδώ και 3 μήνες! μας είχε προϊδεάσει για νεοφιλελεύθερους δράκους και για πονηρά σχέδια της κυβέρνησης» και σημείωσε πως «παρατηρώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, βλέπουμε πως η αντιπολίτευση τα’ πε, η αντιπολίτευση τ΄άκουσε… ».

    Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «οι νέοι θέλουν νέα πράγματα, και τώρα θα μπορούν να επιλέξουν το συμφέρον τους» λέγοντας πως «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, οδηγούμαστε σε συντάξεις μεγαλύτερες αρκετά από τις σημερινές».

    Σχολιάζοντας την προαναγγελθείσα καταψήφιση του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση, ο κ. Χατζηδάκης είπε «σύσσωμη η αντιπολίτευση θα το καταψηφίσει, βάζοντας πάνω από το συμφέρον των νέων, το κομματικό της συμφέρον. Εμείς είμαστε με την Ευρώπη, με την πρόοδο, εσείς είστε με τις ιδεοληψίες, με τα δόγματά σας. Ο κόσμος κρίνει».



    ΣΧΟΛΙΑ