• Πολιτική

    Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

    Βουλή: Κυρώθηκε το Μνημόνιο Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στην πυρόπληκτη Αν. Αττική

    Βουλή των Ελλήνων


    Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, “Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας “Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε”.

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ, τάχθηκε η ΝΔ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

    Είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις και οι παρατηρήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης επεσήμανε την ανάγκη διορθώσεων ώστε όπως είπε η διαχείριση και η αξιοποίηση των σημαντικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ να γίνει με ευελιξία και διαφάνεια.

    Παράλληλα, ζήτησε “την ενεργή συμμετοχή των γεωτεχνικών που έχουν την εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων”, τονίζοντας ότι “το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη του αγροτικού πρωτογενή τομέα και για αυτό είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι βασικές αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

    Ο επιστημονικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Αντώνης Αγγελάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως “ένα σημαντικό θετικό βήμα στη διαμόρφωση της νέας λειτουργικής αρχιτεκτονικής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ”.

    “Η δημιουργία μιας γενικής αρχής συντονισμού είναι αναγκαία στην εξέλιξη των προγραμμάτων και στην σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας μας στο νέο ΕΣΠΑ”, σημείωσε.

    Για “νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση”, μίλησε και ο οικονομικός επόπτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Βουτσινάς, σημειώνοντας ότι αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος.

    “Το νομοσχέδιο μέσα από τις νέες δομές που δημιουργούνται βελτιώνει ριζικά το σύστημα απορρόφησης των νέων κοινοτικών προγραμμάτων ύψους 3,9 δισ. Είναι κοινός τόπος η ταχύτητα, η ευελιξία και η διαφάνεια των δράσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι διαδικασίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας γι’ αυτό προτείνουμε σε κάθε περιφέρεια την εκπροσώπηση των επιμελητηρίων. Μην χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία επανάκαμψης της οικονομίας για την επόμενη 10ετία. Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει είναι σημαντική η σύσταση μιας μόνιμης σύγχρονης ευέλικτης επιτροπής, ως δόρυ αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και απαραίτητο βήμα ανθεκτικότητας της ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Η Μαριλύ Χριστοφή, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, σημείωσε ότι “υπάρχει έλλειψη αναφορών ως προς την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία” και τόνισε την ανάγκη νέου άρθρου που θα αναφέρεται, στη χρήση ελληνικού σήματος προσβασιμότητας, βάσει του εθνικού προτύπου του ΕΛΟΤ, ως αποδεικτικό στοιχείο”.

    “Η θεσμοθέτηση της χρήσης ελληνικού σήματος ως πιστοποιητικό καθολικής προσβασιμότητας είναι κρίσιμο για τα άτομα με αναπηρία”, σημείωσε.

    Την ικανοποίηση του για την υιοθέτηση αρκετών προτάσεων της ΚΕΔΕ, ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων, εξέφρασε ο Φίλιππος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

    Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση, στην λειτουργία του Εθνικού Μητρώου χαρτογράφησης των νεοφυών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι “έχει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της καινοτομίας στη χώρα μας”.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αρίστος Δοξιάδης, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, τονίζοντας ότι η δημιουργία Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας καθώς είναι εξωστρεφείς επιχειρήσεις και προσφέρουν καλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

    “Είναι θετικό να υπάρχει δημόσια υποδομή που θα βοηθά το σύστημα των ανώνυμων εταιριών. Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και χρειάζονται και πόροι και ευελιξία για να τρέξει το πρόγραμμα”, ανέφερε.

    Ο Δεληγιάννης Φωκίων, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, “για να πετύχουμε οικονομία κλίμακας πρέπει να υπάρχει αυτόματη άντληση ηλεκτρονικών στοιχείων από τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και να επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία ελέγχου”.

    “Η επιτάχυνση του ελέγχου, η αυτόματη αξιολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ενισχύει τη διαφάνεια ενώ συρρικνώνει τον όγκο της γραφειοκρατίας επιταχύνοντας το χρόνο απορρόφησης των νέων δράσεων”, πρόσθεσε.

    Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΔΣ της Μονάδας Οργάνωσης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΜΟΔ ΑΕ, υπογράμμισε ότι “είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει χρόνια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το στάσιμο θέμα για τον διαγωνισμό επιλογής προϊσταμένων, που μπαίνει πλέον σε νέα βάση, βάζοντας τέλος σε μια δαιδαλώδη νομοθεσία”.

    “Θα φέρει νέα ανάπτυξη με τις σύγχρονες βάσεις που μπαίνουν και θα δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα σε όλους τους χρήστες των προγραμμάτων”, σημείωσε.

    Ο Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος του ΔΣ του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, τόνισε την ανάγκη “να διευκρινιστεί ότι ισχύουν όλες οι προβλέψεις του νόμου και για τα 700 στελέχη της ΕΦΕΠΑΕ που είναι σε όλη την Ελλάδα και τρέχουν τους φακέλους των προγραμμάτων”.

    Ο Ιωάννης Χατζηφάνης, εκπρόσωπος του Σωματείου Εταιρικού συμφώνου ανάπτυξης, εξέφρασε την διαφωνία του για τη διάσπαση του προγράμματος Interreg ενώ παράλληλα ζήτησε την θέσπιση κοινού πλαισίου εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της νομικής προστασίας των υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ.

    “Πρέπει να επιβραβευτούν οι εργαζόμενοι χωρίς αστερίσκους τόσο με την εξέλιξη τους όσο και με κίνητρα για όσα θα πετύχουμε στο μέλλον. Πρέπει να κατοχυρωθούν αυτοδίκαια οι εργαζόμενοι, να αξιοποιηθούν ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα προγραμματική περίοδο. Ζητάμε ουσιαστική βελτίωση των υποδομών και εξομάλυνση των μισθολογικών διαφορών”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Η Ανδριάνα Μαρίνου Ξύδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ), ζήτησε “την εργασιακή κατοχύρωση στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, όλου του ανθρώπινου δυναμικού”, που όπως είπε, “επί 25 χρόνια συμβάλει με επιτυχία στην διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων”.

    “Πρέπει να καταργηθούν οι μισθολογικές ανισότητες και να θεσπιστεί ανταμοιβή για την επίτευξη των στόχων χωρίς αποκλεισμούς αλλά με ενιαία αξιοποίηση του συστήματος τοποθέτησης και εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

    Πρέπει με αξιοκρατικά κριτήρια να διασφαλιστεί η αυτοδίκαιη μετάβαση του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες υπηρεσίες”, πρόσθεσε.

    Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση τους στη νέα υπηρεσία ζήτησε επίσης και ο εκπρόσωπος τους Γιώργος Σίμος.

    Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε την σύσταση νέας υπηρεσίας για τα ΕΣΠΑ, ως “μία πολύ σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση, αναγκαία για τη χώρα”.

    Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε ο Νικόλαος Κακαβάς, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι “επιχειρείται πραξικοπηματικά η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα με τη μεταφορά δημόσιων αρμοδιοτήτων σε μία εταιρία”.

    Υποστήριξε ακόμα ότι, για 13 άρθρα του νομοσχεδίου δεν υπήρξε καμία διαβούλευση ούτε και ενημέρωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και ζήτησε την απόσυρση τους κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες που καταπατούν κάθε δημοκρατική αρχή.

    Ο Νικόλαος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, μίλησε για προβληματικά σημεία σε ότι αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και την ενίσχυση των νέων αγροτών, με βάση τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα.

    Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε ο Μιχάλης Σκορδάς, πρόεδρος του Ελληνικού δικτύου Ομάδων Τοπικής Δράσης, υποστηρίζοντας ότι “προσπαθεί να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων”, ενώ τόνισε την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών ως προς την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα και την ένταξη τους στη νέα προγραμματική περίοδο.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Έρχεται γιγαντιαίο ΕΣΠΑ για Net metering – Επαφές με τη βιομηχανία

    Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ