• Πολιτική

    Καταπέλτης ο Μητσοτάκης: «κ. Τσίπρα, διαγράψτε επιτέλους τον Πολάκη – Κατηγορείτε τη ΝΔ ότι καλύπτει παιδεραστές;» (live)

    • NewsRoom
    Δημοσκόπηση GPO: 10 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Δημοσκόπηση GPO: 10 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ


    Καταπέλτης ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στην Βουλή για το ελληνικό #metoo και τις χυδαίες θεωρίες που διακινούνται από τα trolls, «των οποίων την κομματική προέλευση γνωρίζουμε» όπως είπε ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Σας ρωτώ ευθέως κ. Τσίπρα, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές. Με ποιο θράσος ο βουλευτής Παύλος Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα;».

    Και συνέχισε: «Σας καλώ να απαντήσετε όχι ως πολιτικός, αλλά ως πατέρας δυο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πατέρα τριών παιδιών».

    Αναλυτικότερα, μιλώντας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ο πρωθυπουργός είπε: «Είπα ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα αυτό, για να το λύσω και δημιούργησα ειδική γραμματεία».

    «Για την κ. Αγαπηδάκη που έλυσε το πρόβλημα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση ‘Αγαπηδάκι το τρολάκι της ΝΔ’. Περιμένω αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε στέλεχός σας για αυτά τα οποία λέγονται.

    » Ίσως όμως αυτή να είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη. Σας ρωτώ και πάλι κα περιμένω καθαρές απαντήσεις. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή μήπως προτιμάτε την «Αυγή».

    Αναρωτιέμαι πως τοποθετούνται και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήστε ως πολιτικός σε ένα πολιτικό. Αν είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, πως εξηγείτε ότι ο διευθυντής της μία ημέρα πριν έλεγε ότι υπάρχουν παιδεραστές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας;».

    Αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν τον γνώριζε προσωπικά, παρά μόνο από θεατρικές παραστάσεις, τοποθετήθηκε στην θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από την υπουργό Πολιτισμού κι όταν τοποθετήθηκε ουδείς μίλησε.

    «Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε:

    «Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης».

    «Μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει.

    » Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός, όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

    «Αποτελεσματική η Μενδώνη»

    Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» και τον έδειχνε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά από μια θεατρική παράσταση.

    Ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός «κάτι έλειπε από τη φωτογραφία. Έλειπε η κα Κονιόρδου. Αυτή η φωτογραφία που δημοσιεύσατε και αυτή η πραγματική. Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές κ. Τσίπρα. Δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τις δυο φωτογραφίες.

    «Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόστροφος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ» είπε και συνέχισε:

    «Η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κας Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα.

    » Θεωρώ ότι η κ. Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Αυστηροποίηση των ποινών

    Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, λέγοντας:

    «Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας, για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια.

    Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε και συμπλήρωσε:

    «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό, το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές.

    » Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

    «Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης»

    «Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

    Στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ότι η ευκαιρία της συλλογικής αφύπνισης κινδυνεύει να γίνει αρένα κομματικών επιδιώξεων, «λες κι οι βιαστές χωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς».

    Ανέφερε ότι ο κατήφορος ξεστρατίζει την πορεία του ελληνικού #metoo, με ευθύνη των δυνάμεων που την παρουσίαζαν ως μέσο κοινωνικής χειραφέτησης.

    «Η λάσπη κρύβει τους ενόχους από την κοινωνία και τη δικαιοσύνη γεννώντας ψεύτικους διχασμούς» είπε.

    Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι η διαδικασία εξυγίανσης, που ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου και έχει εξελιχθεί στο ελληνικό #metoo, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα ακόμη πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία.

    Σημείωσε ότι κατά την συζήτηση «θα πούμε σκληρές αλήθειες, αλλά οφείλουμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου».

    Το κίνημα metoo οφείλει να μην είναι τυφλό και να μην παίρνει την μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης, γιατί η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης, σημείωσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης για φετινό τουρισμό: Στόχος να φτάσουμε το 50% του επιπέδου του 2019

    Lockdown: Με το «βλέμμα» σε νέα μέτρα οι ειδικοί – Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για επιχειρήσεις και σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ