• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη για τα περιστατικά αστυνομικής βίας – Νέα μέτρα για περιορισμό τέτοιων φαινομένων

    • NewsRoom
    Δημοσκόπηση GPO: 10 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Δημοσκόπηση GPO: 10 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ


    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, για την αστυνομική βία.

    Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα διερωτώμενος αν οι πολίτες επιθυμούν υψηλούς τόνους ή μια ουσιαστική συζήτηση.

    «Είχατε ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, κ. Τσίπρα. Όμως, χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη ‘κατηγορώ’. Δεν είναι προσέγγιση χαμηλών τόνων αυτή» είπε απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

    «Σας επιστρέφω το ‘κατηγορώ’»

    «Σας επιστρέφω το ‘κατηγορώ’ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και καταδίκασε απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό του πολίτη στη Νέα Σμύρνη, την περασμένη Κυριακή.

    «Μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της επόμενης ημέρες. Όλοι πιστεύω ότι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του 27χρονου αστυνομικού. Οι πολίτες, κ. Τσίπρα, δεν επιζητούν αδιέξοδες κοκορομαχίες, επιζητούν λύσεις».

    Στην συνέχεια χτύπησε καμπανάκι λέγοντας: «Πάνω στην κούραση από τους περιορισμούς που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίοι, κάποιοι θέλησαν να ανάψουν μία φωτιά».

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός έκανε μια ανασκόπηση των δεδομένων και των στοιχείων, απαντώντας στον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στο πεδίο της οικονομίας.

    «Ξέρω ότι οι επιτυχίες εύκολα μειώνονται και οι δυσκολίες εύκολα μεγεθύνονται. ένας χρόνος περιορισμών μας έχει κουράσει. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του επαγγελματία, του νέου που δεν μπορεί να βγει, του φοιτητή που διαπιστώνει να κάνει μαθήματα διαδικτυακά, την αγωνία των μαθητών της Γ Λυκείου . Όλοι έχουμε λόγο να παραπονιόμαστε. Η αγανάκτηση δεν μπορεί να είναι γενική και τυφλή. Ο εχθρός είναι ένας, εσείς δεν είστε εχθρός μου, κ. Τσίπρα. Ο εχθρός είναι ο κορονοϊός. Σε τέτοιες στιγμές οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Και συνέχισε: «Επιμείνετε να διοργανώνετε συγκεντρώσεις στην κορύφωση της πανδημίας. Δεν χρειαζόμαστε επιστημονική έρευνα για να μας πει ότι σε αυτή την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις είναι γεγονός υπερμετάδοσης. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Αν συμφωνείτε, πρέπει να δεχτείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, που το προστατεύσαμε και δεν τις απαγορεύσαμε, είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής.

    Μας λέτε συνειδητά ότι αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας; Είναι αυτό υπεύθυνη στάση; Θα σας προσάψω ότι ανάγετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την κούραση. Σας προσάπτω ότι ψαρεύετε στα θολά της πανδημίας και να δημιουργήσετε νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους».

    «Υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας»

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καταδίκη του ξυλοδαρμού του πολίτη από τον αστυνομικό «χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε», όπως είπε.

    «Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη, μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό και μόνο όταν η συμπεριφορά είναι επαγγελματική μπορεί να είναι αποτελεσματική. Πρέπει να δείχνει αυτοσυγκράτηση ακόμη κι όταν υβρίζεται, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

    «Ναι, υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας και ευθύνες θα αποδοθούν».

    Και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε υπερβολικά περιστατικά βίας. Διαφοροποιούμαστε ως χώρα στο ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης τέτοιων περιστατικών, υπήρχε ομερτά εντός της αστυνομίας, που δεν επιτρέπει την διερεύνηση, όπως διέγνωσε ο κ. Αλιβιζατος, γι’ αυτό ενισχύσαμε τον Συνήγορο του Πολίτη, για να ερευνά τέτοια περιστατικά. Η αστυνομία έχει ακόμη δρόμο, για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Θα υπάρχουν συμπεριφορές που θα είναι ανάρμοστες, όμως είμαστε στον δρόμο του εκσυγχρονισμού».

    «Ζητώ συγγνώμη» – Νέα μέτρα

    Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια είπε: «Έχω ευθύνη ως πρωθυπουργός να ζητήσω συγγνώμη από όλους που πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά το παρελθόν και επί δικών μας ημερών και επί δικών σας ημερών».

    Ακολουθώς προχώρησε στην ανακοίνωση προτάσεων της κυβέρνησης για τον περιορισμό φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας:

    1. Κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς
    2. Συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως την βρετανική και την γαλλική για ψυχογραφικά τεστ για να εντοπίσουμε εάν κάποιος αστυνομικός έχει ροπή στην βία
    3. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση αστυνομικών σπουδών
    4. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό βοηθό συνήγορο για θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή 10 στελεχών

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αλίμονο εάν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση. Μέσα από αυτήν την αμφισβήτηση θα συναντηθούμε με τη νέα γενιά. Η βία όμως δεν της ταιριάζει, ο διχασμός είναι μαρασμός, μη βάζετε φωτιά στους δρόμους, βάλτε φωτιά στις σκέψεις σας».

    «Πώς είναι δυνατόν σήμερα να μιλάτε με όρους της δεκαετίας του ’50; Αυτό το κόμμα νομιμοποίησε το ΚΚΕ το 1974, ο Παύλος Μπακογιάννης το 1989 έκανε την εθνική συμφιλίωση, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

    «Όταν ένα κόμμα της Βουλής βαδίζει δίπλα στον Ρουβίκωνα τροφοδοτείτε την ένταση. Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνον χάος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

    «Μετά τις εκλογές ανέλαβα την δέσμευση να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ενότητα και σε αυτή μου την αποστολή θα μείνω συνεπής. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης, όπως αυτά του 2008, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    «Το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο».

    Δευτερολογία Μητσοτάκη

    Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πρόκληση έντασης και πρακτικές διχασμού λέγοντας: «Ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους, επιμένετε στην ένταση και τον διχασμό. Το ξέρετε να το κάνετε καλά. Είναι η στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία».

    Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις διαδηλώσεις είπε: «Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό που κάνετε είναι επικίνδυνο; Ότι πάμε πιο πίσω το άνοιγμα; Πόσες παρωπίδες έχετε στην προσπάθεια να απαξιώσετε πολιτικά την κυβέρνηση; Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες γνωρίζουν».

    Και πρόσθεσε: «Αλλά το δηλητήριο που στάζετε στην κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο όταν γνωρίζετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα».

    Ως προς την πρόταση Τσίπρα για επιλογή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αξιοκρατικά από διακομματική επιτροπή σχολίασε: «Ο αρχηγός της αστυνομίας, διάδοχος του κ. Τζουβάλα, επί των δικών σας ημέρων ήταν παρών στις πολιτικές σας εκδηλώσεις μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού. Μιλάτε εσείς για αξιοκρατία;».

    «Δεν θα ακούσετε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία, αλλά επί διακυβέρνησής σας, φέρατε νομοθετική διευκόλυνση για την διευκόλυνση των φυλακισμένων τρομοκρατών. Έχουμε τοποθετηθεί ως κυβέρνηση με απόλυτη σαφήνεια. Ο νόμος θα τηρείται, καθένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν έχει το δικαίωμα να διαλέξει την φυλακή της προτίμησής του και οι γιατροί θα κάνουν ό,τι πρέπει να κρατηθεί ο Κουφοντίνας ζωντανός.

    Αν συμφωνείτε, να βγείτε μετά να το δηλώσετε. Αν το κάνετε θα είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι δεν θέλετε να επωφεληθείτε κομματικά από την υπόθεση αυτή».

    «Ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως πρωθυπουργός, είστε κατώτερος των περιστάσεων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Τσίπρας: «Σας κατηγορώ, κ. Μητσοτάκη»

    Διατυπώνοντας την επίκαιρη ερώτηση ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την συμπαράσταση σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από φαινόμενα αστυνομικής βίας, ενώ εξέφρασε την συμπαράστασή του και στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από επιθέσεις χούλιγκαν εκφράζοντας ευχές για ταχεία ανάρρωση.

    «Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και πολιτών και αστυνομικών» είπε ο κ. Τσίπρας.

    Και συνέχισε:

    «Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σας ρωτώ. Αλλά ταυτόχρονα σας κατηγορώ.

    Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό.

    Σας κατηγορώ γιατί όχι μόνο αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και γιατί αγνοείτε την πραγματικότητα, παρουσιάζετε μια πλαστή πραγματικότητα και εκμεταλλεύεστε την πανδημία για να επιβάλλετε μέτρα περιορισμών και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

    Σας κατηγορώ γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς και να μοιράζετε χάντρες στη μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

    «Δεν μας φτάνουν τα περιοριστικά μέτρα, έχουμε και τα δικά σας τάγματα εφόδου να κακοποιούν τους πολίτες και να δημιουργείται στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές τους».

    «Την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε»

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη: «Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, είναι η οργή των νοικοκυραίων, αυτήν την οργή να φοβάστε κ. Μητσοτάκη. Αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, είναι η στρατηγική σας επιλογή».

    «Δεν ζητήσατε μια συγγνώμη, θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση, όχι μόνο δεν θέσατε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό, δώσατε και σκονάκια σε βουλευτή σας να διασύρουν το θύμα, λες και πολιτικά φρονήματα είναι δικαιολογία για την κακοποίησή του. Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε, κ. Μητσοτάκη;» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής αυτής της έντασης. Είχατε την πληροφορία για τους χούλιγκαν που θα συνέρρεαν στη Ν. Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική συγκέντρωση. Αντί να φροντίσετε να την απομονώσετε, ρίξατε την ευθύνη στους προσωπικούς σας αντιπάλους. Με προσωπική σας δήλωση, ούτε καν του γραφείου τύπου, για να καταδείξετε ως υπαίτιο τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε.

    «Εσείς δεν ζητάτε ενότητα, ζητάτε σιωπή, να μην μιλά κανείς, προωθείτε τον διχασμό, επιλέγετε την όξυνση, γιατί φοβάστε αυτά που ενώνουν τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

    «Την ξέρω την απάντησή σας, αλλά είναι λάθος. Η απάντηση είναι ‘για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ’. Μας χρεώνετε όποιον σας κάνει κριτική. Παντού βλέπετε δικούς σας και δικούς μας. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα».

    «Ο διχασμός τελείωσε στην ελληνική κοινωνία με προσπάθειες όλου του δημοκρατικού κόσμου. Και του δικού σας κόμματος» υπογράμμισε.

    «Δεν μπορείτε πια. Θέλετε την αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες. Θέλετε να στρέψετε την μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα περάσει. Δεν μπορείτε πια» κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

    Δευτερολογία Τσίπρα

    Για προσπάθεια διχασμού και καθεστωτική αντίληψη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του.

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα» και πρόσθεσε: «Ανεβήκατε με στόχο όχι μόνο να διχάσετε, αλλά για να ενοχοποιήσετε μία ολόκληρη παράταξη. Αυτή η παράταξη έκανε αγώνες με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες. Είναι η παράταξη του μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι η παράταξη του Γλέζου και του Σάντα, του Λαμπράκη και του Πέτρουλα. Απαιτώ να σεβαστείτε την προσφορά αυτής της παράταξης και τους αγώνες της».

    Απάντησε στην προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα λέγοντας: «Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, σέβομαι την Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη και όταν μας ασκεί άδικη κριτική. Αλλά αυτή η άδικη κριτική πρέπει να σταματήσει από εσάς. Να σταματήσετε να ταυτίζετε με τρομοκράτες όσους έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου, όσους δεν θέλουν να γίνει ήρωας πεθαίνοντας στην φυλακή ένας τρομοκράτης».

    Ακολούθως παρουσίασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Δεξιάς που συνέδεαν την τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ για να πει ότι τώρα το επαναλαμβάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ευτελίσατε την συγγνώμη…»

    Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας.

    Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη, αλλά και αυτή ήταν μισή και την ευτελίσατε και την απαξιώσατε με ειρωνείες και με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «απόλυτη φθήνια», όταν «κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική».

    «Η απόλυτη φθήνια σας, όμως, είναι ότι διαστρέψατε μία αναφορά μου σε συνέντευξη. Δεν είπα ποτέ ότι αναλαμβάνω το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού από τις κινητοποιήσεις, είπα ότι δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο» προσέθεσε και αντέστρεψε τις κατηγορίες για ανάληψη του ρίσκου λέγοντας ότι «εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στους χώρους εργασίας, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη γιατί μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου δώσατε δύο μικρές κλινικές για περιστατικά Covid και αυτά με προϋποθέσεις που το αναιρούν».

    Αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε τι καλά που τα έχει κάνει η κυβέρνησή σας στην πανδημία. Αυτοί οι κοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν μπορούν να σας πουν ότι δεν μπορείτε να έχετε τέτοια απόσταση από το κοινό αίσθημα; Κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης παραβλέποντας ότι 7.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή της και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά καραντίνα… Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι στην Ευρωζώνη με ύφεση 8,5% όταν ο μέσος όρος είναι 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;»

    Επανερχόμενος στα θέματα της Αστυνομίας ανέφερε: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της Αστυνομίας που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση μία ευθύνη δυσανάλογη».

    Ωστόσο, σημείωσε πως «η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει την δημόσια τάξη είναι επικίνδυνη για τους πολίτες… Σας ζητάμε να καταργηθεί».

    Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την εκλογή της ηγεσίας της Αστυνομίας καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛΑΣ να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών.

    «Εγώ κράτησα αρχηγό της αστυνομίας τον κ. Τζουβάλα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει έναν χρόνο παραπάνω από το προβλεπόμενο, που το αξιοποίησε βέβαια, δουλεύοντας για εσάς. Όταν τα έκανε θάλασσα στο Μάτι, τον αποπέμψαμε» είπε.

    Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάρκου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς… Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας… Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».

    Καθεστωτική αντίληψη

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη. «Είναι δεκάδες τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες επί των ημερών σας. Όταν μία εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό είτε βρίσκεται σε πανικό είτε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο». Έκανε αναφορά στην χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΜΜΕ, «δώσατε 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ στο πρώτο κύμα του κορονοϊού. Δώσατε 18 εκατομμύρια το δεύτερο κύμα. Χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια για τις άδειες. Και τώρα δώσατε 3 εκατομμύρια ευρώ στην διαφημιστική προβολή για την ομογένεια» και τόνισε:

    «Ξεκινήσατε ως επίδοξος Έλληνας Μακρόν και καταλήξατε ως Σαρκοζί και βάλε, είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι δεν αναφέρεται σε θέματα διαφθοράς, αλλά σε θέματα καταστολής. Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό τρόπο».

    Σε μία παρένθεσή του προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που τον αποκάλεσε «άνθρωπέ μου», είπε: «κ. Γεραπετρίτη, όχι σε μένα εδώ ‘άνθρωπέ μου’, θα μου απευθύνεστε θεσμικά σαν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είσαστε καν εκλεγμένος».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης – Τσίπρας στην Βουλή σε υψηλούς τόνους για την αστυνομική βία

    Σκέρτσος: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία

    ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδια στην Ν. Σμύρνη: Γνώριζαν το ραντεβού βίας των χούλιγκαν – Ο Μητσοτάκης ενορχήστρωσε συκοφαντία



    ΣΧΟΛΙΑ