ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι συμβαίνει με Εθνική, Helikon και Mediobanca, η συνομωσία των Ιταλών για την Πειραιώς, πού πάει ο Πατέλης, ο deal maker Σιάμισιης, το hot παρασκήνιο της Νέας Υόρκης, η ισχυρή Μαργέλου και το tattoo της Μαρίας Αγγελικούση (φωτό)
Από το βασικό θέμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, το “ενωτικό τηλεφώνημα Μητσοτάκη” προς τους πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να παραστούν στην επετειακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηξλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.
Όπως ανέφερε, οι πρώην πρωθυπουργοί “πάντα έχουν μια πιο ειδική μεταχείριση”, άλλωστε “την αξίζουν, είναι πρώην πρωθυπουργοί και (διατελέσαντες) πρόεδροι της παρατάξεως”.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι “πολύ θετική”, σημείωσε, παρατηρώντας ότι δεν γνωρίζει εάν τελικά θα παραστούν.
Θύμισε, επιπλέον, ότι έχει προηγηθεί συνέδριο για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στη συζήτηση προστέθηκε το θέμα με την ερώτηση των ένδεκα βουλευτών (ή δέκα μετά τη διαγραφή του κυρίου Σαλμά), όπου το μείζον, κατά τον κ. Βορίδη, είναι “η ύπαρξη σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση”.
Εξάλλου, συνέχισε, “δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις”.
Με αφορμή, δε, τη συγκεκριμένη ερώτηση αλλά και την απάντηση που ακολούθως έδωσε το αρμόδιο υπουργείο, παρατήρησε ότι “επειδή είναι πολύ πυκνές οι κυβερνητικές δράσεις, καμιά φορά μπορεί και να ξεχνάει κανείς το τι έχει ψηφίσει”. Με αυτόν τον τρόπο, όπως συμπλήρωσε, δίνεται η δυνατότητα να θυμηθεί ο βουλευτής ή και να αποσαφηνιστούν ζητήματα.
Στο θέμα του/της επόμενου/ης Προέδρου της Δημοκρατίας, “ο μόνος που θα… προκαταλάβει -όταν έχει έλθει η ώρα να πάρει την όποια απόφασή του- είναι ο πρωθυπουργός.
Όλοι οι άλλοι μπορούν να πουν τις ιδέες τους”, ήταν η πρώτη παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος αμέσως μετά τόνισε: “Αυτό που εμείς λέμε, είναι ότι η συζήτηση θα ανοίξει τη χρονική στιγμή που πρέπει”. Συν τοις άλλοις, “δεν είναι σωστό με εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανοίγει μια δημόσια συζήτηση για το τι θα κάνουμε”.
Το τοπίο, δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος απασχόλησε επί μακρόν τη συνέντευξη, με τον κ. Βορίδη να υποστηρίζει ότι το μείζον για εκείνον “είναι ότι υπάρχει ένα εκλογικό Σώμα -κατεγράφη και στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές- είναι να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες που κάνουν αυτές τις επιλογές.
Αυτά τα κόμματα έρχονται, υποτίθεται, να αναδείξουν ελλείψεις στη μεταναστευτική πολιτική, ελλείψεις ή διαφωνίες στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Υποτίθεται ότι έχουν πιο “πατριωτικές”, πιο σκληρές θέσεις από εμάς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.
Εξειδικεύοντας, στη συνέχεια, δήλωσε ότι “στο μεταναστευτικό εφαρμόζουμε μια αυστηρή, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική: Φράχτης, έλεγχος των θαλασσίων συνόρων, ταχεία διεκπεραίωση του ασύλου, μείωση, κατά πολύ, των κέντρων υποδοχής”.
Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών έχει σχέση με “τον διάλογο με την Τουρκία, γιατί εκεί έχουν ανασχεθεί οι ροές σε πολύ μεγάλο βαθμό”. Και, διερωτώμενος, “τι περισσότερο θέλουν να κάνουν αυτά τα κόμματα;”, ζήτησε να ακούσει αυτό το κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο. Και, αν προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, να γίνει αύριο το πρωί, όπως είπε.
Στη μομφή ότι ο πρωθυπουργός είναι ενδοτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αντίπαλοι της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε “να πουν τι έχει χάσει η Ελλάδα, γιατί εγώ μπορώ να σας πω ότι έχει κερδίσει.
Μια επιθετική Τουρκία, που έκανε όλες τις φασαρίες τα πρώτα τρία χρόνια, δεν κέρδισε απολύτως τίποτε, σύρθηκε σε διάλογο και ο διάλογος έχει αποτέλεσμα. Δεν έχουμε παραβιάσεις και δεν έχουμε μεταναστευτικές ροές”. Ακόμη, “σε τι έχει μετακινηθεί η θέση της Ελλάδος” από την πάγια θέση της για μία διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα; διερωτήθηκε.
“Υπάρχει κυβέρνηση που έχει κάνει τα τελευταία 30-40 χρόνια καλύτερο, αποτελεσματικότερο και μεγαλύτερο αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα; Όταν λέμε ότι είσαι πατριώτης και φυλάττεις τα σύνορά σου και την εθνική κυριαρχία, με τα λόγια τα φυλάττεις;
Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τεράστια ποσά για να το κάνει αυτό”, ήταν η απάντηση που έδωσε όσον αφορά τα εξοπλιστικά θέματα, διερωτώμενος, και πάλι, τα συγκεκριμένα κόμματα τι θα ήθελαν να κάνει περισσότερα η κυβέρνηση.
Η συνέντευξη έκλεισε με την εν εξελίξει πυρκαγιά στην Κορινθία. Για τη συγκεκριμένη φωτιά παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, έκανε, ωστόσο, ένα σχόλιο για την προηγηθείσα περίοδο: “Αντικειμενικά αυτήν την περίοδο, με την εξαίρεση της φωτιάς στην Αττική, έσβησαν πάρα πολλές φωτιές και έδωσαν μεγάλη μάχη οι πυροσβέστες”.
Διαβάστε επίσης:
Warren Buffett: Συνεχίζει τις κερδοφόρες κινήσεις στην Ιαπωνία – Νέα πώληση ομολόγων σε γιεν
Πρεμιέρα στη Εuroleague και το Conference League με αμέτρητες αγορές από το Πάμε Στοίχημα