• Πολιτική

    Βολές Μακρόν κατά Γερμανίας – «Αφήστε τα φετίχ σας με τα πλεονάσματα»


    «Στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», τόνισε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, στην απονομή προς τιμήν του του βραβείου «Καρλομάγνος» στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του Άαχεν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακρόν, ο φετιχισμός της Γερμανίας για τα πλεονάσματα  «είναι εις βάρος των άλλων».

    Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του πως οι πολιτικοί θα πρέπει τώρα να δράσουν. «Δεν πρέπει να περιμένουμε. Εθνικιστές, δημαγωγοί και φόβοι εκφράζονται καθαρά. Όποιος θέλει την Ευρώπη θα πρέπει να εκφράζεται το ίδιο καθαρά. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τα επόμενα 30 χρόνια».

    Επιπλέον, στην αναφορά του για έναν ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη, άφησε ευθείες βολές κατά της Γερμανίας, λέγοντας πως η Γερμανία διακρίνεται από έναν «φετιχισμό» όσον αφορά τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα «τα οποία όμως είναι εις βάρος των άλλων», ενώ υπογράμμισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει θα πρέπει να σπάσει ταμπού.

    Τον πανηγυρικό στο Δημαρχείο του Άαχεν εκφώνησε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε πως «με την Γαλλία είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Επισήμανε ακόμη πως στηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο όσον αφορά τις ιδέες του για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου καθώς και την καινοτομία και των επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα.

    Ο Δήμαρχος του Άαχεν Μαρσέλ Φιλίπ στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Μακρόν «τον άνθρωπο που δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στη σημερινή Ευρώπη». Ο Γάλλος ηγέτης κατάφερε να εντυπωσιάσει την επιτροπή με «την ταχύτητα και το βάθος της σκέψης του και των ιδεών του» ανέφερε ενώ κάλεσε και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αναπτύξουν και να διατυπώσουν ιδέες για το μέλλον. «Μόνο να σιωπούμε δεν είναι αποδεκτό, πρόκειται για την δική μας Ευρώπη» τόνισε.

    Το βραβείο Καρλομάγνος είναι το παλιότερο και σημαντικότερο βραβείο για την προσφορά στη συμφιλίωση και συνεργασία στην Ευρώπη. Πήρε το όνομά του από τον Καρλομάγνο (747/748-814), ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και ήδη όσο ζούσε τον αποκαλούσαν «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης».

    Πηγή φωτό: DW

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι συζήτησαν Μακρόν-Ροχανί στην τηλεφωνική τους επικοινωνία – Νέες απειλές απο Τραμπ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μακρόν και Μέρκελ στις 19 Απριλίου στο Βερολίνο



    ΣΧΟΛΙΑ