• Πολιτική

    Επανέρχεται ο Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό για την επέκταση της αιγιαλίτιδας

    • NewsRoom
    Κοτζιάς ΠΡΑΤΤΩ

    Ο Νίκος Κοτζιάς


    Με συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ επανέρχεται ο Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας πως «οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα και δεν αιφνιδιάστηκαν».

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ότι ο κ.Μαυροειδής, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα δεν εκλήθη ξαφνικά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να του υπενθυμίσουν το casus belli ως προς την επέκταση της αιγιαλίτιδας, αλλά η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη.

    «Όταν εκλήθη ο κ.Μαυροειδής, εγώ δεν ήμουν πλέον υπουργός, αλλά ήξερα ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη. Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις, να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα. Το ξέρουν από καιρό και όσον αφορά τις εταιρείες που κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν τη στήριξη του κράτους τους και κατά συνέπεια και τη θωράκιση του κράτους τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις συζητήσεις που έκανε στην Ελβετία, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, ενώ τόνισε πως η διαπραγμάτευση χάλασε γιατί η Τουρκία υπαναχώρησε σε θέσεις που είχε αποδεχθεί προηγουμένως. «Η Τουρκική πλευρά φοβήθηκε στο Κραν Μοντανά να πάρει μια απόφαση. Είχε και την εκλογή προέδρου μπροστά της τότε. Δεν ήθελε ο Ερντογάν να κάνει μια ουσιαστική υποχώρηση στο Κυπριακό».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς ο Τσίπρας άδειασε τον Κοτζιά (και) στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήρθε η τουρκική απάντηση: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει ο Κοτζιάς: «Δεν φαντάζομαι κάποιοι που σιωπούν να θέλουν να σβήσουν τα πρακτικά»



    ΣΧΟΛΙΑ