• Πολιτική

    Βγαίνει και το… ιππικό: Στο φουλ οι προετοιμασίες για την 25η Μαρτίου – Τα απρόοπτα της πανδημίας

    • NewsRoom

    Φωτογραφία αρχείου


    Μπορεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση να μην εορτάζεται όπως το είχαν φανταστεί τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αφού η πανδημία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, όμως οι λίγες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι λαμπρές.

    Και σίγουρα στον προγραμματισμό πρέπει να ληφθούν υπόψη τα απρόοπτα της τελευταίας στιγμής, όπως η ακύρωση της επίσκεψης Μακρόν που ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγη ώρα, λόγω του νέου σκληρού lockdown που επιβλήθηκε χθες στο Παρίσι.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον έως τώρα προγραμματισμό, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και χωρίς πολίτες στους δρόμους, ανήμερα την 25η Μαρτίου θα γίνει η μεγαλειώδης παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας, αφού στην πόλη θα βρεθούν υψηλοί προσκεκλημένοι από Αγγλία, Ρωσία και Κύπρο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

    Έτσι, την Τετάρτη 24 Μαρτίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο, με τη σύζυγό του, Καμίλα, τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τους ηγέτες στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, στην οποία θα ξεναγηθούν.

    Στην συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο δείπνο προς τιμήν των ξένων ηγετών. Στο δείπνο θα παρευρεθεί περιορισμένος αριθμός ατόμων εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία.

    Πληροφορίες στην αρχή της εβδομάδας ήθελαν προσκεκλημένους στο δείπνο στο Προεδρικό και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    Την επομένη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, το σκηνικό θα μεταφερθεί λίγα μέτρα πιο μακριά, στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα στηθεί εξέδρα για τους επισήμους που θα παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση. Και εκεί θα τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία των ηγετών (μάσκες και αποστάσεις).

    Μέρος της προετοιμασίας και ο εντυπωσιακός καθαρισμός στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Διεύθυνση Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που έκανε το μνημείο να «αστράψει».

    Ελεύθεροι σκοπευτές

    Στην εξέδρα μπροστά από τη Βουλή θα σταθούν συνολικά το πολύ έως 50 άτομα, όπως μετέδωσε το Open.

    Στα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνονται και ελεύθεροι σκοπευτές στα ψηλά κτήρια, ελικόπτερα και drone, αστυνομικοί έλεγχοι περιμετρικά, κλειστοί σταθμοί του μετρό και ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών.

    Με βάση το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ οι δρόμοι θα αδειάζουν σε κάθε διέλευση ξένου ηγέτη, που θα συνοδεύεται από αυτοκινητοπομπή ασφαλείας.

    Η τελευταία σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας έγινε την Πέμπτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ αρμόδιοι Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονται σε επαφή με ξένους συναδέλφους τους που είναι υπεύθυνοι ασφαλείας για τους ηγέτες που θα επισκεφτούν την ελληνική πρωτεύουσα.

    Η στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών, που αναμένεται εντυπωσιακή, θα είναι η μόνη στην Ελλάδα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

    Παράλληλα θα υπάρχουν και μαζικές διελεύσεις ελληνικών και συμμαχικών αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη από χθες Πέμπτη δόθηκε πρόγευση με τις εντυπωσιακές διελεύσεις των αεροσκαφών στον αττικό ουρανό.

    Όπως μάλιστα έγραψε ο Βηματοδότης, «για πρώτη φορά θα παρελάσουν και ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους».

    Διαβάστε ακόμη:

    Εμανουέλ Μακρόν: Ακύρωσε το ταξίδι στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου

    Οι γυναίκες της Επανάστασης – Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη



    ΣΧΟΛΙΑ