Πολιτική

Βεσυρόπουλος: Δεν καταργείται το ΣΔΟΕ, καταργείται ο μετακλητός προϊστάμενός του

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις - Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους

Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών


Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από 24 χρόνια λειτουργίας, και οι διευθύνσεις του, οι οποίες διατηρούνται, μεταφέρεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Κατερίνας Παπανάτσιου, έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση πως επιχειρεί να υποβαθμίσει τον  αυτοτελή επιχειρησιακό ρόλο του ΣΔΟΕ και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών που επηρεάζονται από το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.

«Το ΣΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία ”πρώτης γραμμής”, την οποία φρόντισε η ΝΔ να δυσφημίσει κατά την προεκλογική περίοδο. Τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της Υπηρεσίας, σχετικά με την καταπολέμηση του Οικονομικού εγκλήματος ήταν εντυπωσιακά μέσω και διεθνών συνεργασιών, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των πολιτών. Αντίστοιχα, η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με νόμο, το 2018, είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, με στόχο αφενός την πιο άμεση εξέταση υποθέσεων και αφετέρου τη συγκέντρωση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής σε μία υπηρεσία κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος. Τέλος, στην ίδια Γενική Γραμματεία υπάγονται και οι διευθύνσεις της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, υποβαθμίζοντας και δυσχεραίνοντας το ρόλο των Κτηματικών Υπηρεσιών της στην προστασία της Δημόσιας περιουσίας, αλλά και του Αιγιαλού», ανέφερε η Κ. Παπανάτσιου.

Η απάντηση Βεσυρόπουλου

Απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται:

«Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων».ΣΧΟΛΙΑ