• Πολιτική

    Βενιζέλος και Μπακογιάννη συμφωνούν πως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι οριοθετήσεις των ΑΟΖ

    • NewsRoom


    Η εθνική γραμμή της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφής ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών γύρω από θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει ο πραγματικός πατριωτισμός κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας. Όπως ανέφερε  οι πρόσφατες εξελίξεις ως προς την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μάς επιβάλλουν να ξαναδούμε τα πράγματα και να αναστοχαστούμε.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως πρέπει αρχικά να γίνει ένα ερώτημα αναφορικά με τον χρόνο που πέρασε. Να δούμε αν έχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, αν προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα η μετάθεση στο μέλλον των μεγάλων επιλογών, απαντώντας ο ίδιος πως η δική του άποψη είναι «καθαρά όχι».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παράμετρο του ευρωπαϊκού πλαισίου. Όπως ανέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι είχε ισχυρό έρεισμα με βάση τα δεδομένα της περιόδου 1996-2004 όταν η προοπτική ένταξης στην ΕΕ ήταν βασική τουρκική επιλογή. Ωστόσο «το Ελσίνκι δεν οδήγησε στη μείωση των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων και της τουρκικής παραβατικότητας», κάτι που όπως είπε επιδεινώνεται τώρα που το ευρωπαϊκό δέλεαρ είναι πολύ αχνό.

    Όσον αφορά την παράμετρο του Διεθνούς Δικαίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως παρά τις επιμέρους πρωτοβουλίες, τα 45 τελευταία χρόνια, δεν κατέστη εφικτό να εκμεταλλευτούμε, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι και η καλή γνώση και η σωστή ανάλυση της κατάστασης στην άλλη πλευρά, η οποία έχει κοινό παρανομαστή τη σαφή απομάκρυνση της Τουρκίας από τις αρχές της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της χώρας του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλλει έναν εξαιρετισμό και τη δική της αντίληψη περί Ανατολής, εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό της το επιτρέπει και η πολιτική των ΗΠΑ.

    Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε ως ένα σταθερό μοτίβο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 45 χρόνια το γεγονός ότι οι βασικές επιδιώξεις της Άγκυρας εξαγγέλλονται σε μια απολύτως έωλη νομική επιχειρηματολογία, στη συνέχεια γίνονται βήματα και φτάνουν σε κάποιο σημείο και υλοποιούνται αρκετά αργότερα.

    Τώρα, με την ανίσχυρη και άκυρη συμφωνία το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το Αιγαίο στη Μεσόγειο και το Κυπριακό και η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας επίσης το γεγονός ότι στη Λιβύη εμπλέκονται τέσσερις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση για τις διμερείς ΑΟΖ.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη τη σημασία των συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας με διεθνείς εταιρείες στην προοπτική εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η εθνική γραμμή και να επικρατήσει ο πραγματικός πατριωτισμός κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας.

    Καταλήγοντας πρότεινε την διατύπωση επίσημης πρότασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στην περίπτωση τουρκικής διαφωνίας την υπογραφή συνυποσχετικού για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μαζί με τη δήλωση ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του. Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι μερικές οριοθετήσεις δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σχολιάζοντας δε το ζήτημα των θερμών επεισοδίων, υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικού χαρακτήρα κρίσεις λήγουν με μορατόριουμ, για αυτό είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    «Ο χρόνος τρέχει υπέρ ημών, ενώ εμείς θα τρέχουμε πίσω από μικρά ή μεγάλα γεγονότα ή πίσω από πρωτοβουλίες άλλων», είπε κλείνοντας και πρόσθεσε ότι «καθώς προετοιμαζόμαστε για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την εθνική Παλιγγενεσία, ας θυμηθούμε ότι “εθνικόν είναι το αληθές”, όπως είπε ο Ποιητής του Ύμνου προς την Ελευθερία».

    Ντόρα Μπακογιάννη: Να προχωρήσουμε άμεσα σε οριοθετήσεις ΑΟΖ

    Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, που συμμετείχε στη συζήτηση, προέτρεξε την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα με τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική υποχρέωση της Άγκυρας να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης, ώστε να υπογραφεί συνυποσχετικό και να λυθούν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ υποστήριξε επίσης. «Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την επιβολή απόψεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

    Ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία, αυτήν θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο», είπε. Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον τόσο περίπλοκο, όσο και αποσταθεροποιημένο, με την ευρύτερη περιοχή να έχει βιώσει τεκτονικές αλλαγές. Έφερε ως παράδειγμα την στρατηγική του Ελσίνκι, η οποία πλέον δεν μπορεί να συνεχίζει να υιοθετείται. Υποστήριξε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από μια «ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
    22032607

    «Η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει ανάγκη την ΕΕ και σε αυτό θα πρέπει να βασιστεί και η ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στη γείτονα, μια στρατηγική που δεν θα πρέπει όμως να υποπέσει σε επίπεδα «συναλλακτικής διπλωματίας». Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ιδίως στο πεζικό, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18. Διαφώνησε όμως με τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης με αποστολή για παράδειγμα φρεγατών νοτίως της Κρήτης. Σε σχέση με τον Ερντογάν, επικαλούμενη την εμπειρία της, σχολίασε ότι «πρέπει να κάνεις καθαρές κουβέντες», προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «έχει αλλάξει χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια ιδίως μετά το πραξικόπημα, αλλά και ότι είναι ένας άνθρωπος που αυτά που λέει κάνει».



    ΣΧΟΛΙΑ