• Πολιτική

    Βενεζουέλα: Αντιμέτωποι με κάθειρξη 30 ετών οι δύο συλληφθέντες Αμερικανοί

    • NewsRoom
    Μαδούρο Βενεζουέλα

    Νικολά Μαδούρο, Πρόεδρος της Βενεζουέλας


    Οι δύο Αμερικανοί που συνελήφθησαν την Δευτέρα στη Βενεζουέλα μετά την αποτυχημένη «εισβολή» με στόχο την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «συνωμοσία», ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελία.

    Σε βάρος του Λιουκ Ντένμαν, 34 ετών και του Έραν Μπέρι, 41 ετών, ασκήθηκε δίωξη για «τρομοκρατία, συνωμοσία, εμπόριο πολεμικών όπλων και σύσταση συμμορίας». Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 30 ετών, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ. Ο Σάαμπ δεν έκανε καμία αναφορά περί σύλληψης ή άσκησης δίωξης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί ότι οργάνωσε αυτήν την επιχείρηση σε συνεργασία με έναν απόστρατο Αμερικανό, τον Τζόρνταν Γκούντρο και έναν Βενεζουελάνο που διαμένει στο Μαΐάμι, τον Χουάν Χοσέ Ρεντόν.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επαναπατρίσει τους Ντένμαν και Μπέρι, οι οποίοι στο παρελθόν υπηρετούσαν στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

    Ο Σάαμπ είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 31 «μισθοφόροι» και ότι η Βενεζουέλα θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Γκούντρο και Ρεντόν. Ο τελευταίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, παραδέχτηκε ότι υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τον Γκούντρο, τον ιδρυτή της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Silvercorp. Στόχος ήταν «να μελετήσει τη σύλληψη και τη μεταφορά» του Μαδούρο. Όμως υποστηρίζει ότι δεν είχε δώσει στον Γκούντρο το πράσινο φως για να ξεκινήσει την επιχείρηση αυτή και ότι ο Χουάν Γκουαϊδό δεν ήταν ενήμερος.

    Ο Μαδούρο από την πλευρά του δηλώνει «σίγουρος» ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ «διηύθυνε» αυτήν την «εισβολή» που απέτυχε εν τη γενέσει της την Κυριακή στο Μακούτο, στις ακτές της Καραϊβικής. Οι δύο Αμερικανοί συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα στο χωριό Τσουάο που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας.

    Τραμπ: Εάν επεμβαίναμε στη Βενεζουέλα, θα ήταν πραγματική «εισβολή»

    Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση που απετράπη στη Βενεζουέλα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δύο Αμερικανών, όμως εάν επενέβαιναν εναντίον της χώρας αυτής, θα επρόκειτο πραγματικά για μια «εισβολή». «Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτό και θα πρέπει να βρω τι συνέβη», τόνισε ο Τραμπ.

    «Εάν ήθελα να πάω στη Βενεζουέλα, δεν θα το έκανα μυστικά», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο Τραμπ αναφερόταν στους 20 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 2 Αμερικανοί, που έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Βενεζουέλας από την Κυριακή. Κατηγορούνται ότι οργάνωναν μια «απόπειρα εισβολής από τη θάλασσα», η οποία θα οδηγούσε κατόπιν σε ένα «πραξικόπημα».

    «Θα έμπαινα εκεί και δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Θα συντρίβονταν. Δεν θα έστελνα μια μικρή ομάδα, όχι, όχι, όχι. Αυτό θα ονομαζόταν στρατός, αυτό θα ονομαζόταν εισβολή», επέμεινε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, επισημαίνοντας ότι «δεν γνωρίζει πολλά πράγματα» για την ομάδα των συλληφθέντων στη Βενεζουέλα.



    ΣΧΟΛΙΑ