• Πολιτική

    Βασίλης Φεύγας (Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ): Σταθερότητα και πρόοδος ή οπισθοδρόμηση και περιπέτειες το διακύβευμα των επόμενων εκλογών

    • Συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη
    Βασίλης Φέυγας, ραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ

    Βασίλης Φέυγας, ραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ


    Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση, τη σταθερότητα ή τις περιπέτειες, κι έχοντας νωπά στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και τι είδαν να πραγματοποιείται από το 2019 μέχρι σήμερα θα επιλέξουν τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Αυτό τονίζει, περιγράφοντας το ουσιαστικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Βασίλης Φεύγας.

    Στη συνέντευξή του στο «mononews», με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, το επιτελικό στέλεχος της ΝΔ περιγράφει και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, υπογραμμίζοντας ότι πρώτος μεγάλος σταθμός θα είναι η ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα που θα αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι κοινωνικές πολιτικές, τα μεγάλα έργα υποδομών, η ψηφιοποίηση του κράτους, το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Φεύγας υπενθυμίζει πως εννέα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε και προσπάθησε να ενοχοποιήσει, έχουν οριστικά απαλλαγεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ενώ, σημειώνει με νόημα ότι ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο άνθρωπος που ήταν αρμόδιος για τα θέματα των Θεσμών και της Διαφάνειας παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για σειρά υποθέσεων και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

    Συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Κυβέρνησης;

    Ο συνολικός απολογισμός είναι σίγουρα θετικός. Αν συνυπολογίσουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκε αυτή η κυβέρνηση τότε τα αποτελέσματα μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έως και εντυπωσιακά αφού σε πολλές περιπτώσεις υπερκεράστηκαν ακόμα και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

    Στα επιμέρους ο κατάλογος είναι μακρύς και η ιεράρχηση δύσκολη. Όμως υπάρχει ένας τομέας που δεσπόζει, μιας και τέμνει οριζόντια σχεδόν όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από όλους τους πολίτες. Είναι το ψηφιακό κράτος, μια πραγματική επανάσταση που άλλαξε προς το καλύτερο κατά πρώτο λόγο την καθημερινότητα των πολιτών.

    Ωστόσο, θα συμφωνήσετε ότι, όπως είναι φυσικό, έγιναν και λάθη. Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και σε ποιους τομείς;

    Θα ξεκινήσω με το τετριμμένο ότι δεν κάνουν λάθη αυτοί που δεν κάνουν τίποτα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί λάθη και παραλήψεις, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει και συγνώμη από τους πολίτες. Όμως δεν μένουμε σε αυτό. Προχωρούμε μπροστά και με την εμπειρία που αποκτούμε κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές έτσι οι όποιες δυσλειτουργίες να διορθώνονται. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα μας το προσφέρει η Πολιτική Προστασία.

    Είστε υπέρ των πρόωρων εκλογών ή πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πρέπει να λειτουργήσουν θεσμικά και να εξαντλήσουν την τετραετία; Μπορεί να δουλέψει ο κρατικός μηχανισμός με ανοιχτή τη συζήτηση για επικείμενη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία;

    Ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, διότι θεωρεί ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Ταυτόχρονα όμως έχει πει ότι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Επειδή μπροστά μας έχουμε ανοιχτά πολλά κρίσιμα θέματα η όποια απόφαση του πρωθυπουργού θα βασίζεται αποκλειστικά στο τι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

    Το Επιτελικό Κράτος, μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Κυβέρνησής μας, υπάρχει για να διασφαλίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις. Στο κυβερνητικό επίπεδο, όλα τα μέλη της Κυβέρνησης έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης των στιγμών και υπάρχει σαφέστατο χρονοδιάγραμμα παραγωγής του κυβερνητικού έργου, με μετρήσιμους στόχους.

    Ποιο θα είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών; Και ποιες οι προκλήσεις της επόμενης μέρας;

    Όλα αυτά που έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια, αποτελούν κατακτήσεις οι οποίες δεν ήταν καθόλου αυτονόητες. Και επειδή δεν ήταν αυτονόητες δεν πρέπει να τις θεωρούμε και δεδομένες. Στις επόμενες εκλογές λοιπόν, οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση; Σταθερότητα ή περιπέτειες; Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και τι είδαν να πραγματοποιείται από το 2019 μέχρι σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλέξουν: Σταθερότητα, Συνέχεια και Συνέπεια.

    Όσον αφορά την επόμενη μέρα, άμεσα χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας δίκαια μέσα σε μια ιστορική συγκυρία περίεργη και επικίνδυνη και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Από εκεί και πέρα, όπως έχει πει ο Πρόεδρός μας, η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας. Χτίζουμε την Ελλάδα του 2030 με τολμηρές τομές που δημιουργούν θετικά κεκτημένα για τον πολίτη. Πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτήν την πορεία είναι η ένταξή μας στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή θα είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν, μεταξύ άλλων: οι κοινωνικές πολιτικές που θεμελιώσαμε αυτά τα τρία χρόνια, τα μεγάλα έργα υποδομών, η ψηφιοποίηση του κράτους, το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

    Όλα δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, γεγονός που αυτόματα, οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αν η ΝΔ δεν καταφέρει ούτε την δεύτερη Κυριακή, να φτάσει στο απαιτούμενο από τον εκλογικό νόμο ποσοστό, θα στραφείτε προς τον κ. Βελόπουλο ή προς τον κ. Ανδρουλάκη; Υπάρχει περίπτωση, εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης, να βιώσουμε συγκυβέρνηση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία;

    Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας για λόγους που πολλές φορές έχουμε αναλύσει και που νομίζω ότι αναδεικνύονται και από την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής και συμπαγούς Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος του πρώτου κόμματος είναι αυτός που πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως θα αποδράσετε μπροστά στα προβλήματα που δημιουργήσατε και σας απειλεί ότι «θα σας πάει μέχρι τέλους» για την υπόθεση της Novartis. Υποστηρίζει δε πως το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την «υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis, αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησαν να το συγκαλύψουν». Τι απαντάτε;

    Πρώτα απ’ όλα, να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση πάντοτε σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα και αυτά μας λένε ότι: Εννέα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε και προσπάθησε να ενοχοποιήσει, έχουν οριστικά απαλλαγεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο άνθρωπος που ήταν αρμόδιος για τα θέματα των Θεσμών και της Διαφάνειας, ο άνθρωπος που είχε πει ότι κατά την κρίση του η υπόθεση Novartis συνιστά το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για σειρά υποθέσεων και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Ποια είναι η εκτίμησή σας για το φετινό καλοκαίρι αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Θα έχουμε «ήρεμα νερά» ή ο Ερντογάν θα υλοποιήσει τις αναθεωρητικές απειλές του εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

    Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει την ένταση, χρησιμοποιώντας έωλους και ανιστόρητους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη διεθνή νομιμότητα, τις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, με μια σώφρονα και αποτελεσματική πολιτική, έχει κατορθώσει να ενδυναμώσει και να αναβαθμίσει τις παραδοσιακές της συμμαχίες, να συνάψει νέες, να ενισχύσει αποφασιστικά την αποτρεπτική της ικανότητα, να καταστήσει σαφή τα δίκαιά μας και την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή fora. Οι θέσεις μας μάλιστα για πρώτη φορά ίσως τυγχάνουν τέτοιας αποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικά δυο πολύ πρόσφατα γεγονότα: Την επαναβεβαίωση στο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ της προσήλωσης όλων των μελών της Συμμαχίας στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, και το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου Biden προς τον Πρόεδρο Erdoğan ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τη βεβαιότητα ότι πολλά από τα λεγόμενα του Προέδρου Erdoğan έχουν ως αποδέκτη το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο.

    Αντέχει η οικονομία και ο προϋπολογισμός νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην διαφαινόμενη συνέχιση της ενεργειακής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα που, όπως όλα δείχνουν, θα ζήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη;

    Η Κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας σταθερά μετατρέπει τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται κάθε κοινοτική δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχει διαθέσει σχεδόν 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινωνικά επιδραστικά προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο σήκωσε ασπίδα προστασίας και δεν επέτρεψε στην πανδημία να σαρώσει την κοινωνία μας. Το ίδιο κάνει και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπου μέχρι το τέλος του 2022 θα διατεθούν περισσότερα από 8,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρα πολύ περισσότερα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και από τα πιο γενναία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επιβεβαιώνουν τόσο μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel. Περαιτέρω παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των εξελίξεων και από το αν θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

    Αυτές τις μέρες εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο σηματωρός του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσδίδουν ιδεολογικό χαρακτήρα στην «σύγκρουση» γύρω από τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία.

    Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα Α.Ε.Ι.», που προωθεί η Κυβέρνηση, μυρίζει έντονα ναφθαλίνη. Οι ιδέες του κ. Τσίπρα και το πολιτικό του λεξιλόγιο αφορούν το παρωχημένο παρελθόν και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της νεολαίας και των πανεπιστημιακών στο 2022. Αυτά που υπερασπίζεται τα έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία.

    Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να δώσει νέες δυνατότητες στα Πανεπιστήμια, να τα ενδυναμώσει ώστε να ξεπεράσουν τις παθογένειες του χθες, να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να καινοτομήσουν με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις του αύριο. Η φιλοσοφία του κινείται στην κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας, μέσα από τη θεσμοθέτηση ευκαιριών για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, για το Πανεπιστήμιο ως σύνολο και για την κοινωνία, με την οποία πλέον συνδιαλέγεται και αποκτά αλληλεπίδραση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της.

    Ένα ακόμα θέμα που αναδεικνύει η αντιπολίτευση, αλλά απ ότι γνωρίζουμε αποτελεί και προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτό της στεγαστικής πολιτικής κυρίως για νέους και νέες. Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου, όπως αποδεικνύεται, προβλήματος; Έχει κοινωνικό πρόσωπο η ΝΔ;

    Το πρόβλημα της προσωπικής στέγης είναι ένα πρόβλημα στο οποίο συμπυκνώνονται οι περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες: ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου, αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά, συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές στέγες και να αποδοθούν προς ενοικίαση σε προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια.

    Όλες αυτές οι πολιτικές οι οποίες αποτελούν προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού και θα ανακοινωθούν σύντομα από την Κυβέρνηση, θα υλοποιηθούν στη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Θα συμπληρώσουν το σημαντικό έργο για τους νέους που προηγήθηκε, όπου μεταξύ άλλων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε: τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την προστασία των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές, την καταπολέμηση της παρενόχλησης στη δουλειά, την «Νταντά της γειτονιάς» για τις μητέρες και πολλά άλλα που αποτελούν ένα μόνο μέρος αυτού που αποκαλείτε κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ