ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέλος και επίσημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την Βασιλική Θάνου και τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη τα οποία είχε τοποθετήσει στη διοίκηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση τεσσάρων στελεχών της Επιτροπής.
Πέραν της κ. Θάνου, η οποία είχε εργαστεί αμισθί στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, απομακρύνονται η αντιπρόεδρος Άννα Νάκου, πρώην επικεφαλής του νομικού γραφείου στα υπουργεία που υπηρέτησε ο Νίκος Παππάς, και δύο από τους τέσσερις εισηγητές.
Οι πράξεις βασίζονται στον νόμο που υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ορίζει, με αναδρομική ισχύ, πως πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία δεν δικαιούνται για πέντε χρόνια μετά το πέρας της θητείας τους να αναλάβουν θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι πράξεις που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώνουν πως η κ. Θάνου και τα τρία άλλα στελέχη εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και συνεπώς είναι αυτοδίκαια έκπτωτα από τα αξιώματά τους.
Η κ. Θάνου έχει υποστηρίξει ότι η απομάκρυνσή της προσκρούει στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σε ακόλουθη οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διασφαλίζουν την προστασία ανεξάρτητων Αρχών από κυβερνητικές παρεμβάσεις και είχε διαμηνύσει πως εάν δεν της επιτραπεί να ολοκληρώσει την θητεία της στην Επιτροπή θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
Εξεδόθησαν σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι διαπιστωτικές πράξεις για την αυτοδίκαιη έκπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν. 4623/2019 και ισχύει,
-της Προέδρου κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου,
-της Αντιπροέδρου κ. Άννας Νάκου
-και των Εισηγητών – τακτικών Μελών κ. Ιωάννη Παύλοβιτς και κ. Νικολάου Ζευγώλη.
Η ως άνω έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του Ν. 4623/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 9-8-2019.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο
- Πλειστηριασμοί: Τρία ακίνητα του Ελληνικού Νηογνώμονα άλλαξαν χέρια – Στα αζήτητα η Ατλάντικ
- Υπουργείο Παιδείας: Σχέδιο για πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση εμβληματικού ακινήτου του ΙΚΥ στη Βιέννη
- Η ασφάλεια των νέων σε πρώτο πλάνο – Νάνση Βέρρα στο MAD Forum 2026: «Η Allwyn υιοθετεί ένα πλέγμα μηχανισμών προστασίας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.