• Πολιτική

    Βαρβιτσιώτης για επαφές Τουρκίας – Ιταλίας: Μας έχει συνηθίσει ο Ερντογάν σε τέτοιες δηλώσεις

    • NewsRoom

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών


    Νέα «βόμβα» έσκασε την Δευτέρα δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

    Θέση πήρε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτισώτη, ο οποίος έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

    «Ο Ερντογάν μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις» σχολίασε το υπουργικό στέλεχος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος επιδεικνύει έντονη νευρικότητα με τις δηλώσεις, η οποία δεν ενδείκνυται για αρχηγό κράτους».

    Υποστήριξε δε, «η Ε.Ε. έχει καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», ενώ δεν παρέλειψε να αξιώσει την επιτάχυνση της επιβολής κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας».

    Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επαφές με τη Ρώμη για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Ιταλία για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

    Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα – από την πρώτη στιγμή – έχει καταδικάσει ως παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ισχυριζόμενη ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της θάλασσας και στο διεθνές δίκαιο.



    ΣΧΟΛΙΑ