• Πολιτική

    Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία εξάγει ανασφάλεια στη περιοχή

    • NewsRoom


    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που θα παρουσιαστεί, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  σε ομιλία του στο 19ο Navigator-The Shipping Decision Makers Forum, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, «είτε έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές που πρέπει να διαχειριστούμε είτε με τις επιμέρους διμερείς προκλήσεις που έρχονται από την πλευρά της Άγκυρας», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πλέον εξάγει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εν αντιθέσει με τη Τουρκία.

    «Η Ελλάδα εξάγει ασφάλεια στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να εξάγει ανασφάλεια και αναταραχή, προβάλλοντας ανώφελες, αδόκιμες και εξωπραγματικές διεκδικήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι οι διεκδικήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων, που να πλήξει, εκτός των άλλων, αυτό που η ελληνική ναυτιλία χρειάζεται και τα εθνικά συμφέροντα επιτάσσουν, όπως είπε: «τις ανοιχτές θάλασσες, τα ανοιχτά λιμάνια και τις ανοιχτές σχέσεις συνεργασίας».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ελληνική ναυτιλία «πολύ μεγάλη δύναμη» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγει ως αρμόδιος υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι αυτή τη μεγάλη δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και, βέβαια, της ελληνικής, που αποτελεί το 60% της ευρωπαϊκής, χρειάζεται να αξιοποιεί η Ευρώπη, για να πετύχει τους στόχους της, ως ο πρώτος εμπορικός εταίρος 71 χωρών στον πλανήτη και η πρώτη οικονομική δύναμη σε διείσδυση -πολύ περισσότερο και από τις ΗΠΑ και την Κίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ