• Top Stories

    Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έλεγε πως έπρεπε να σκεφτούμε και τη δραχμή

    Γιάνης Βαρουφάκης

    Γιάνης Βαρουφάκης


    Το «Plan Χ» της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, που είχε εκπονηθεί με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν πιέσεις από τους εταίρους της χώρας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρουσίασε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αποκαλύπτοντας πώς η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να… απειλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, το κλείσιμο των τραπεζών είναι μία «απίστευτη επιθετική κίνηση», στην οποία «έχεις υποχρέωση να απαντήσεις», λέγοντας ότι «κοίταξε να δεις, εσύ μου ’κλεισες τις τράπεζες, εγώ δεν μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δε θα τα κουρέψω».

    Κατά τον ίδιο, αυτό θα ήταν ένα «μεγάλο όπλο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και μάλιστα αποκάλυψε πως η σχετική υπουργική απόφαση ήταν έτοιμη και ήταν υπόθεση μίας ώρας να ενεργοποιηθεί, αν τελικά κρινόταν ότι αυτό έπρεπε να γίνει.

    Όπως σημείωσε, για το «Plan X», επικεφαλής του οποίου ήταν ο ίδιος γνώριζε μόνο μία μικρή ομάδα 5-6 ατόμων, προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές που θα προκαλούσαν μία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονταν προβλέψεις για το τι θα γινόταν σε σχέση με τα φάρμακα, τα τρόφιμα και την επάρκεια σε πετρέλαιο. Ωστόσο, δεν δόθηκε ποτέ η εντολή ενεργοποίησής του, αφού όταν ήρθε η ώρα να γίνει η απειλή πράξη, ο ίδιος μειοψήφησε, καθώς επικράτησε η εισήγηση του Γιάννη Δραγασάκη να μην εφαρμοστεί το σχέδιο.

    Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη ότι έχε ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία παρέστη, εκτός από το πρώτο, υποστηρίζοντας πως «ήταν ηθική μου υποχρέωση ως υπουργός Οικονομικών μιας χώρας η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων στο τι είπε ποιος, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω».

    Ανέφερε ακόμα πως ο ίδιος είναι υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, και μάλιστα έχει χάσει, όπως είπε, αριστερούς φίλους ακριβώς για το λόγο αυτό, ενώ σημείωσε πως κατά τις πρώτες του συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρχε μία «διάσταση απόψεων» για το θέμα του νομίσματος, καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός υποστήριζε πως το ενδεχόμενο της δραχμής ήταν «οπωσδήποτε κάτι το οποίο πρέπει να σκεφτούμε», όμως πολύ σύντομα είχε μία «ωρίμανση» στη σκέψη του, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

    Αποκάλυψε επίσης πως υπήρχε συμφωνία με την Κίνα για χρηματοδότηση, η οποία όμως ανετράπη «με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



    ΣΧΟΛΙΑ