• Πολιτική

    Βαρουφάκης: Κάλεσμα στους πολίτες για συμπόρευση

    Γ. Βαρουφάκης, ΜέΡΑ25


    Κάλεσμα για συμπόρευση επί της βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης, απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Βαρουφάκης υποστήριξε πως το ΜέΡΑ25 έκανε την έκπληξη υπό συνθήκες πόλωσης ασυνήθιστες για ευρωεκλογές διότι κατάφεραν να αρθρώσουν  «θετικό λόγο». «Δεν παρασυρθήκαμε στον αρνητισμό», ανέφερε, ενώ απέδωσε το ποσοστό που έλαβε το ΜέΡΑ25  στον συνδυασμό ευθύνης, οικονομοτεχνικά άρτιων προτάσεων, πολιτικού πολιτισμού και συνέπειας του κινήματος και είπε πως το ΜέΡΑ25 έχει αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία 4 χρόνια.

    Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχοντας δέσει» τη χώρα στο 4ο μνημόνιο υπό όρους που «βαθαίνουν την πτώχευση της κοινωνικής οικονομίας», «έστρωσε το χαλί» σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που «ετοιμάζεται να παραδώσει στους κερδοσκόπους ό,τι και όποιον δεν έχει ακόμα ρευστοποιηθεί».

    Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι, όπως αναφέρεται και στο κάλεσμα του κινήματος, «αυτό που κατάφερε το ΜέΡΑ25 η μικρή πολιτική επανάσταση που ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνη, ρεαλιστική, ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα» να «αποτελέσει τον πυρήνα μεγάλης συμπόρευσης πολιτών στη βάση κοινού προγράμματος, κοινού πολιτικού πολιτισμού», καθώς μέχρι τις εκλογές «θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από τη μία, η ψήφος για τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Κατά τη συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές για το τελικό αποτέλεσμα που έφερε εκτός ευρωβουλής το κόμμα του. «Το γεγονός ότι επί τρεις μέρες μαγειρευόταν ένα αποτέλεσμα με τον τρόπο που όλοι είδαμε να εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο στις οθόνες μας, είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ όλους, όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25. Εμείς το προσπερνάμε, προχωράμε μπροστά».

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ποια είναι η μεγάλη απειλή για τη χώρα μας από τα βόρειά μας σύνορα; Δεν είναι τα Σκόπια. Είναι η Αλβανία. Όχι η Αλβανία που υπάρχει σήμερα, αλλά μια εν δυνάμει μεγάλη Αλβανία που θα αποτελέσει προϊόν της συνένωσης του Κοσόβου, της Αλβανίας και του Τετόβου, σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία, η τέως ΠΓΔΜ, διασπαστεί. Θα είχαμε ένα μεγάλο εχθρό στα βόρειά μας σύνορα, που ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως προκεχωρημένο φυλάκιο του Ερντογάν. Αυτό πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη όταν μιλάμε για την προστασία της πατρίδας από ξένες επιβουλές».



    ΣΧΟΛΙΑ