• Πολιτική

    Τζορτζ Σόρος: Η ΕΕ κινδυνεύει να έχει την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης

    Τζορτζ Σόρος

    Τζορτζ Σόρος


    Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της ΕΕ εκφράζει, μέσα από άρθρο του στο Project Syndicate, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Η Ευρώπη υπνοβατεί μέσα στην λήθη, και οι πολίτες της πρέπει να ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά. Αν δεν το κάνουν, η ΕΕ θα έχει τύχη της Σοβιετικής Ένωσης το 1991», αναφέρει ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην ήπειρο

    Ο Σόρος υποστηρίζει πως η Ευρώπη κινείται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, χωρίς να το συνειδητοποιούν ούτε οι πολίτες της αλλά ούτε και οι πολιτικοί αρχηγοί των χωρών που την απαρτίζουν.

    «Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν να σταθεροποιούν την δύναμή τους ολοένα και περισσότερο και θα έχουν ένα σαφές προβάδισμα, όπως όλα δείχνουν, στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Το απαρχαιωμένο σύστημα των κομμάτων, εμποδίζει όλους αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν εκείνες τις αξίες, οι οποίες αποτέλεσαν πυλώνες της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα αποτελεί έφορο έδαφος για όλους εκείνους που θέλουν να αντικαταστήσουν αυτές τις αξίες με κάτι ριζικά διαφορετικό» αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος.

    Αναφορικά με την Γερμανία, ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει ότι «αν και αναμφίβολα η κυρίαρχη χώρα στην ΕΕ, η κυρίαρχη πολιτική συμμαχία CDU-CSU, έχει καταστεί πλέον μη βιώσιμη».

    «Η συμμαχία λειτουργούσε όσο δεν υπήρχε κάποιο ακροδεξιό κόμμα με σοβαρό πολιτικό έρεισμα. Η ανατροπή ήρθε με την άνοδο του εξτρεμιστικού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD)» εξηγεί ο Τζορτζ Σόρος.

    «Στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, το αποτέλεσμα της CSU ήταν το χειρότερο τον τελευταίων 60 χρόνων και το AfD μπήκε στην βαυαρική βουλή για πρώτη φορά. Η συμμαχία CDU-CSU έπαψε να έχει λόγω ύπαρξης από την στιγμή της ανόδου του AfD, όμως η διάλυση της εν λόγω συμμαχίας θα οδηγήσει σε εκλογές, οι οποίες θα είναι επιζήμιες τόσο για την Γερμανία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».

    Για το Ηνωμένο Βασίλειο και το Brexit, σύμφωνα με τον επενδυτή, η απαρχαιωμένη δομή των κομμάτων, εμποδίζει την έκφραση της λαϊκής βούλησης. «Τόσο το Συντηρητικό κόμμα όσο και το Εργατικό κόμμα έχουν διασπαστεί εσωτερικά, παρόλα αυτά οι ηγέτες τους Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν είναι τόσο αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμφώνησαν να συνεργαστούν για να το επιτύχουν», αναφέρει.

    «Σε εσωκομματικό πεδίο όμως, η συνεργασία αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, σε σημείο που ο Κόρμπιν κατηγορείται για προδοσία της υπόσχεσης να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο λαός της Βρετανίας στην ουσία τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις του Brexit και σε συνδυασμό με μια πολύ πιθανή απόρριψη της συμφωνίας στις 14 Φεβρουαρίου, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα στήριξης για ένα νέο δημοψήφισμα» εξηγεί ο Τζπρτζ Σόρος.

    Τέλος, για την Ιταλία, ο Σόρος μιλά για ατόπημα της ΕΕ να επιβαρύνει την Ρώμη, από την οποία οι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ, κάτι που οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του φιλοευρωπαϊκού εκλογικού σώματος να στραφεί προς το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Λέγκας και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

    «Είναι δύσκολο να δει κανείς πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να κερδίσουν στις εκλογές του Μαΐου, αν δεν βάλουν τα συμφέροντα της Ευρώπης μπροστά από τα δικά τους» υποστηρίζει.

    «Το πρώτο βήμα για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη από τους εχθρούς της, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, είναι να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της απειλής που παρουσιάζεται. Το δεύτερο βήμα είναι να ξυπνήσει η κοιμωμένη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία και να ενεργοποιηθεί για να υπερασπιστεί τις αξίες, πάνω στις οποίες η ΕΕ έχει ιδρυθεί. Αλλιώς, το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης θα γίνει ένα εφιάλτης για τον 21o αιώνα» καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οριακή κατάσταση για το Brexit: Ο χρόνος τελειώνει, αλλά η Μέι θέλει κι άλλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκαρπη η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζιτών για «κόκκινα» δάνεια και νέο «νόμο Κατσέλη»



    ΣΧΟΛΙΑ